NOS NieuwsAangepast

'Frankrijk en Italië pingpongen met vluchtelingen'

"Ik heb helemaal niks meer. Maar ik ben gelukkig tot nu toe altijd mensen tegen gekomen bij wie ik een nacht kon slapen of die me eten gaven. Er zijn vrienden van me die op straat of onder bruggen slapen."

De 39-jarige Moez reisde, na zijn vlucht uit Tunesië, via het Italiaanse eiland Lampedusa al twee keer naar Frankrijk.

De Franse en Italiaanse leiders Sarkozy en Berlusconi praten vandaag over de migranten uit Tunesië. De afgelopen maanden reisden er meer dan 20.000 naar Italië.

Gevaarlijk

Een maand geleden vluchtte Moez uit Tunesië. Na het vertrek van dictator Ben Ali bleef het onrustig in het land en was het er met de werkgelegenheid slecht gesteld. Dus stapte hij op een boot richting Italië.

"Het was vreselijk gevaarlijk. We zaten met 87 man op een klein bootje." Na een nacht varen kwamen ze aan op Lampedusa waar ze een paar dagen zouden verblijven voor ze werden overgebracht naar Zuid-Italië.

De Tunesiër besloot uit het opvangkamp te vluchten naar Frankrijk, waar hij familie en vrienden heeft wonen. "We waren erg bang voor de politie. We zijn Frankrijk stiekem binnengeglipt, want we hadden geen geldige papieren."

Pingpong

En toen begon het "gepingpong". Moez werd na een paar dagen opgepakt door de politie en teruggebracht naar Italië. Daar kreeg hij zonder erom te vragen een zogeheten Schengenpas, waarmee hij vrij door de meeste EU-lidstaten mag reizen.

Moez reisde opnieuw af naar Frankrijk en is sindsdien elke avond op zoek naar een slaapplaats. Frankrijk biedt geen hulp of opvang uit angst voor nog meer Tunesische vluchtelingen.

"Ik voel me hier niet welkom. Overal in Frankrijk zie je staan 'Vrijheid, gelijkheid en broerderschap'. Nou, ik heb het niet gevonden. Ik ben alleen maar bang, zelfs met m'n verblijfspapieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl