NOS NieuwsAangepast

Anarchisten 'houden strafblad schoon' bij huwelijk

Britse anarchisten zeggen niet van plan te zijn het huwelijk van prins William en Kate Middleton te verstoren. "In de Britse pers verschenen hysterische berichten dat we aanhangers van het koningshuis zouden willen aanvallen, maar dat is onzin", zegt Gawain Williams, een van de anarchistenleiders in Londen. "Dat gaat niet gebeuren. Zelf ga ik niet protesteren."

Een vergelijking met de onrust tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus, toen er een rookbom naar de Gouden Koets werd gegooid, wil hij dan ook niet maken. "Het ziet eruit als een mooi dagje", zegt Williams als hij een foto van de rookwolken in de straten van Amsterdam ziet, "maar zoiets zie ik hier niet gebeuren".

Overweldigd

De anarchisten zeggen liever hun kruit droog te willen houden voor belangrijkere zaken. "We kunnen beter onze energie bewaren en ons strafblad schoonhouden voor andere dagen, bijvoorbeeld als we tegen de bezuinigingen gaan protesteren."

Williams voorspelt dat demonstranten die het wel proberen, nauwelijks indruk zullen kunnen maken. "De politie heeft arrestatieteams, sluipschutters, hondenbrigades, politiebusjes. Elke groep betogers zal volledig overweldigd worden en niets kunnen uithalen."

Kop eraf

Toch blijft de Britse monarchie Williams een doorn in het oog. Het huwelijk van vrijdag ("twee lelijke, saaie mensen die zich aan elkaar vastketenen") staat voor hem symbool voor alles wat er mis is in Groot-Brittannië. "Wij anarchisten besteden niet zoveel aandacht aan de monarchie, maar het is wel onderdeel van het systeem dat we haten."

"Het belangrijkste argument voor het koningshuis lijkt wel te zijn dat het goed is voor het toerisme", meent Williams. "Maar kijk naar Frankrijk: daar doet Versailles het prima zonder koning. Kop eraf, lijkt me dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl