NOS NieuwsAangepast

China presenteert 'Hemels Paleis'

De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft plannen gepresenteerd voor een bemand ruimtestation. Drie modules zullen in de ruimte worden samengevoegd tot een station van zo'n 60 ton zwaar. Rond 2020 moeten de eerste taikonauten aan boord kunnen voor missies van enkele weken.

Het Chinese ruimtestation zal worden opgebouwd uit een centrale module, aangevuld met twee laboratoria. Het centrale deel is 18 meter lang met een maximale doorsnede van 4 meter. De laboratoria zijn 14 meter lang en zullen haaks op de centrale module worden geplaatst.

Kleiner

China werd in 2003 het derde land dat zelfstandig een mens in de ruimte bracht. Het land heeft onder andere de ambitie om opnieuw een mens op de maan te zetten.

Het ruimtestation wordt het derde permanente verblijf in de ruimte, na de Russische Mir en het internationale ISS. De Chinese versie is een stuk kleiner: het ISS weegt 419 ton en de Mir was 137 ton.

China werkt ook aan een ruimtevrachtschip dat onderdelen van het station gaat vervoeren en het station zal bevoorraden.

Suggesties

Het ruimtestation wordt vooralsnog Tiangong genoemd, Hemels Paleis, maar China heeft zijn burgers opgeroepen nieuwe namen in te sturen. "Het publiek moet betrokken worden bij dit grote project. Dat zal onze trots en nationale cohesie versterken", meent de leider van het programma.

Suggesties kunnen tot 26 juli worden ingezonden, in september zal de definitieve naam bekendgemaakt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl