NOS NieuwsAangepast

Gissen naar aantal doden Tsjernobyl

Ook in Nederland moeten mensen zijn overleden door de kernramp in Tsjernobyl, vandaag 25 jaar geleden.

Het RIVM komt tot deze conclusie, zonder daar harde cijfers over te hebben.

Zelfs is niet bekend hoeveel slachtoffers er in de directe omgeving van de Oekraïnse centrale waren. Van maar ongeveer vijftig mensen staat vast dat ze door de ramp zijn gestorven.

Dat zijn in elk geval twee mensen die in de centrale zelf de explosie niet hebben overleefd, zegt Ronald Smetsers, hoofd stralingsonderzoek van het RIVM.

Schildklierkanker

Een grote groep mensen in de buurt van de rampplek heeft blootgestaan aan een hoog stralingsniveau. Die hebben er een 'accuut stralingssyndroom' aan overgehouden.

"Uit die groep zijn 28 mensen binnen enkele maanden overleden. In de jaren daarna zijn er uit die groep nog 19 mensen gestorven, maar niemand weet helemaal zeker of er toch geen andere oorzaken waren."

Na het ongeluk kregen 6000 kinderen in de buurt van Tsjernobyl schildklierkanker door radioactief besmet voedsel, waaronder melk. "Dat is een vervelende vorm van kanker, maar in de meeste gevallen is het gelukkig niet dodelijk. Uit de groep zijn 15 kinderen gestorven."

Grote afstand

Dat zijn bij elkaar enkele tientallen overlijdensgevallen waarvan vrijwel zeker vaststaat dat ze het gevolg waren van het nucleaire ongeluk, maar daar houdt de zekerheid op.

Deskundigen zeggen dat op grote afstand van Tsjernobyl tot in heel Europa en ook jaren na de ramp, nog mensen zijn gestorven door straling uit de Oekraïnse centrale.

Nederland

Het stralingsniveau in Nederland was 1/1000 van dat in Tsjernobyl. "Het probleem is dat we de risicofactor kennen bij hoge stralingsniveaus, maar we weten niet of die ook geldt voor een kleine dosis. "

Als je van hetzelfde risico uitgaat, zouden er in Nederland honderd doden zijn als gevolg van de kernramp, zegt Smetsers. "Maar je vindt ze nooit terug en wetenschappelijk bewijs is er niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl