NOS NieuwsAangepast

Oorlogsmonument Apeldoorn weer gestolen

In Apeldoorn is voor de tweede keer het bronzen mannetje van het oorlogsmonument 'De Dwangarbeider' gestolen. Dat meldt de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn '40-'45 op haar website.

Het dertig centimeter lange beeldje was een replica, omdat het origineel in 2008 al werd gestolen. Het werd toen vervangen door een kopie.

Volgens Arend Disberg, voorzitter van de stichting, is het aannemelijk dat de diefstal het werk is van een bronsdief. "Mensen kijken niet naar de emotionele waarde, maar naar het gewicht van een bronzen beeldje. Het gebeurt op begraafplaatsen en het gebeurt nu voor de tweede keer bij ons."

De voorzitter hoopt dat er een nieuwe kopie kan worden gemaakt, maar het monument zal niet op tijd hersteld zijn voor de Dodenherdenking op 4 mei.

Verdriet

Het monument werd onthuld in 2004 voor het gemeentehuis in Apeldoorn. Het gedenkt de razzia's die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onmenselijke behandeling van de dwangarbeiders in het Duitse kamp Rees.

Tijdens de jaarlijkse herdenking op 2 december ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders die in 1944 werden afgevoerd, speelt het monument een belangrijke rol. "Het wegnemen is verschrikkelijk. Je doet er zoveel mensen verdriet mee", zegt Disberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl