NOS NieuwsAangepast

Steeds minder vrijwilligers voor Koninginnedag

Door redacteur Jikke Zijlstra

Uitgebreid Koninginnedag vieren? In sommige plaatsen kan het niet meer wegens een gebrek aan vrijwilligers. Omdat Koninginnedag tegelijk valt met de meivakantie en mensen het steeds drukker hebben, is het voor veel Oranjeverenigingen alsmaar lastiger om nieuwe bestuursleden en vrijwilligers te vinden.

Daardoor worden in sommige plaatsen geen of veel minder activiteiten georganiseerd op Koninginnedag. Zo zijn in Enspijk de festiviteiten verplaatst naar juni en zijn in Tiel de kinderspelletjes geschrapt.

Volgens de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen (KBO) worden elk jaar minstens twee Oranjeverenigingen opgeheven in verband met een gebrek aan vrijwilligers. Reden voor de bond om de noodklok te luiden.

Minder betrokkenheid

In een brief aan onderwijsminister Van Bijsterveldt schrijft de KBO dat er alles aan gedaan moet worden om onze nationale feest- en herdenkingsdagen zo veel mogelijk door de Nederlanders zelf te laten organiseren.

"Anders gaan we toe naar een situatie dat de verschillende overheden deze nationale momenten zelf gaan organiseren. Naast minder betrokkenheid van de bevolking, zal er dan ongetwijfeld sprake zijn van hogere kosten. Bovendien verdwijnt dan een in de wereld uniek gegeven", aldus de KBO in haar brief.

Volgens de KBO gelden de problemen ook voor 4 en 5 mei. Van Bijsterveldt heeft nog niet gereageerd. Nederland telt tussen de 1000 en 1100 Oranjeverenigingen.

Asielzoekers

In het Friese plaatsje Balk heeft de Oranjevereniging het moeilijk. "Ooit hadden we zeven bestuursleden. Nu nog maar drie. En een daarvan gaat waarschijnlijk verhuizen", vertelt voorzitter Rein Slikker, die al maanden met bijna niets anders bezig is dan de voorbereidingen voor 30 april.

"Ik heb allerlei mensen gevraagd om bestuurslid of vrijwilliger te worden. Maar ze hebben het allemaal te druk." Gelukkig wilden enkele Somalische asielzoekers wel helpen. "Op Koninginnedag begeleiden ze kinderen bij de Hollandse spelletjes. Alleen spreken ze geen woord Nederlands", lacht Slikker.

Luchtkussen

De voorzitter zou het enorm jammer vinden als de Oranjevereniging wordt opgeheven, want daarmee komt er een einde aan een - volgens hem - belangrijke traditie. "Ik vind het leuk dat op zo'n dag van alles te doen is in het dorp, zoals een wagenoptocht, een luchtkussen en draaimolen, muziek." Hij zucht. "Mensen willen wel een mooi feest, maar ze willen het niet zelf organiseren."

Volgens de KBO zijn er wel enkele uitzonderingen op de regel. Zo zouden volgens Theo Slagboom van de KBO in Westerhaar-Vriezenveen en Vroomshoop mensen te staan trappelen om bestuurslid te worden. En in Woudenberg is onlangs een nieuwe Oranjevereniging opgericht, nadat die jaren geleden ter ziele was gegaan wegens een gebrek aan bestuursleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl