NOS NieuwsAangepast

Ophef over homorechter VS

In Californië is ophef ontstaan over een rechter die uitspraak heeft gedaan over het homohuwelijk. Rechter Vaughn Walker was vorig jaar de eerste federale rechter die besloot dat een verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk is, omdat het discrimineert op basis van seksuele voorkeur. Tegenstanders stellen nu dat dat vonnis niet objectief geweest kan zijn geweest, omdat hij zelf homo is.

Tijdens het proces was al duidelijk dat Vaughn (67) homo is, maar na zijn pensionering dit jaar sprak hij uitgebreid over zijn jarenlange relatie met een andere man. Voorstanders van een verbod stellen dat "niemand rechter mag spelen in zijn eigen zaak". Zij vinden dat Vaughn zich had moeten terugtrekken, omdat hij mogelijk zelf wil trouwen.

Ras en sekse

Voorstanders van het homohuwelijk vinden de klacht belachelijk. Zij zeggen dat ras of sekse geen reden is voor een rechter om terug te treden. "Wat is de volgende stap," vraagt de advocaat van de stad San Francisco zich af, "dat we vrouwen weigeren als rechter bij zaken over seksediscriminatie?"

De rechter die Walker opvolgde, zal later uitspraak doen over de klacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl