NOS NieuwsAangepast

Dossiers Guantánamo Bay gelekt

Op Guantánamo Bay, de Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba, hebben zeker 150 onschuldige Pakistanen en Afghanen vastgezeten. Dat staat in dossiers die via WikiLeaks zijn gelekt naar onder meer de New York Times en The Guardian. De mannen zaten vaak jaren vast door onduidelijkheid over hun identiteit.

In de dossiers van WikiLeaks staat verder dat 220 gevangenen beschouwd worden als gevaarlijke terroristen. Op de basis op Cuba hebben zo'n 800 mensen vastgezeten. Nu zitten er nog 172 gevangenen. De meesten van hen staan volgens de zogenoemde Detainee Assessment Briefs als "zeer gevaarlijk" te boek.

Geheim

Onder de 150 onschuldige gedetineerden waren volgens The Guardian ook een 89-jarige Afghaan en een jongen van 14. Die werd vastgehouden vanwege zijn "mogelijke kennis over lokale Talibanleiders".

De 779 gelekte dossiers waren geclassificeerd als 'geheim' en hadden de toevoeging 'NOFOR', wat betekent dat ze niet voor buitenlanders bedoeld zijn. In de dossiers staat niets over de ondervragingsmethoden die op Guantánamo werden gebruikt.

'Ongelukkig'

De regering-Obama noemt het uitlekken van de stukken "ongelukkig", maar benadrukt dat ze uit de periode-Bush stammen en verouderd zijn. Obama beloofde kort na zijn aantreden in januari 2009 dat hij de gevangenis binnen een jaar zou sluiten. Daar moest de Amerikaanse president later op terugkomen, omdat hij veel gevangenen uit Guantánamo nergens kon onderbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl