NOS SportAangepast

Weblog: Klopjacht in Istanbul

De beste judoka's van Europa verzamelen zich van 20 tot en met 24 april in Istanbul voor de Europese kampioenschappen.

Voor de NOS volgt verslaggever Matthijs Weststrate de verrichtingen van de Nederlanders op de mat. Maar hij maakt meer mee...

Na de succesvolle eerste dag op de EK judo keert het circus weer terug richting hotel. Dit gebeurt met pendelbussen. Ondergetekende zit bij de laatste shift in de bus voor een tocht van slechts van zeven kilometer, maar een uur lang filerijden, op de Istanbulse rondweg. Tot zover niets bijzonders.

Blauwe zwaailichten

In de hectiek van het Turkse, toeterende verkeer worden we opeens ingehaald door blauwe zwaailichten. Tot ieders verbazing voegen de dienders zich voor de bus en manen onze chauffeur tot stoppen. Noot: Turkije kent geen vluchtstroken, dus dit dient te gebeuren op de rechterrijstrook.

Nadat de chauffeur is gesommeerd uit te stappen en vervolgens uitvoerig wordt ondervraagd, neemt de onrust toe in de bus. De tijd verstrijkt, maar de chauffeur laat niets meer van zich zien of horen.

Leden van de Turkse judoploeg die ook in de bus zitten, besluiten om met hun tenue indruk te maken op de 'blauwen'. Dit werkt niet. De ondervraging duurt voort. Geen uitleg. Veel verwarring. Nog meer boze judo-gezichten. Dan is de maat vol en besluiten nog meer judoka's de bus te verlaten om naar een alternatief te zoeken. Gevolg? Tientallen judoka's die in de Istanbulse spits trachten een taxi te laten stoppen, omgeven door nog meer aangerukte politie.

Ongemerkte aanrijding

Achter mij zit Kitty Bravik, die een dag eerder nog teleurstellend in actie kwam in de categorie tot 52 kilogram, samen met haar vriend en kersvers Europees kampioen -66 kg, Miklos Ungvari. Na wat overleg in het Hongaars (Bravik is van Hongaarse komaf) besluit ook dit paar de bus te verlaten. Met wilde gebaren proberen ze een taxi te 'veroveren'.

Dit lukt. Een sympathiek tikje op het raam en een vriendelijke wenk van Bravik richting ondergetekende (nog steeds braaf wachtend in de bus) maakt dat we gedrieën in de taxi hotelwaarts kunnen keren.

Later op de avond komt er wat duidelijkheid in de chaos. De buschauffeur bleek in de verkeerschaos doodleuk een auto te hebben geramd. Geen enkele judoka had er ook maar iets van gemerkt, maar de politie was meteen gealarmeerd en begonnen aan een heuse klopjacht op de buschauffeur.

Hoe de man zijn ritje zelf heeft beleefd zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar hij heeft in ieder geval gezorgd voor een enerverend slot van de tweede EK-dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl