NOS NieuwsAangepast

Drukte tijdens zonnig paasweekend

Nederlanders gaan dit weekend massaal op vakantie. Volgens schattingen van het Bureau voor Toerisme (NTBC) gaan zo'n 1,2 miljoen Nederlanders een weekendje weg. Dat is een record.

Zo'n 500.000 Nederlanders blijven in eigen land, het merendeel gaat naar het buitenland.

Volgens de schattingen komen er bijna een miljoen buitenlandse bezoekers onze kant op. Ook dat zijn er fors meer dan vorig jaar. Dat komt volgens het NTBC omdat Pasen dit jaar later in het seizoen valt. Ook het mooie weer dat verwacht wordt, zorgt dat meer toeristen Nederland bezoeken.

Vakantiehuisjes vol

De vakantieparken in Nederland zitten zo goed als vol. "Vorig jaar was het natuurlijk ook druk, maar nu moeten we echt zoeken in ons systeem naar de laatste beschikbare bungalows", zegt een woordvoerder van Landal. Ook de huisjes van concurrent Center Parcs zitten helemaal vol.

Op de Nederlandse wegen ontstaan er door al die verplaatsingen files. Vooral richting het strand zal het druk worden, verwacht de ANWB. Filelezer Edwin Gerritsen: "Vanmiddag verwachten we veel drukte door mensen die naar zee gaan. Zaterdag en zondag zal het meevallen, omdat veel mensen dan al op hun bestemming zijn."

Volgens de verkeersdienst wordt het maandag wel druk. "Dan gaan veel mensen weer terug naar huis. Het is dan ook gebruikelijk om allerlei evenementen te gaan bezoeken", zegt Gerritsen.

Waddeneilanden

De veerdiensten naar Terschelling en Vlieland zetten extra boten in naar de eilanden om de drukte bij de steigers op te vangen. "Het is aanzienlijk drukker dan vorig jaar", vertelt een woordvoerder van rederij Doeksen, die overtochten verzorgt.

Ook naar Schiermonnikoog en Ameland worden extra veerboten ingezet. Naar verwachting komen er dit jaar twintig procent meer bezoekers naar de Waddeneilanden.

Caravancontrole

Om problemen op de weg te voorkomen controleert de politie Haaglanden caravans op de veiligheid. Dit gebeurt vandaag op de A13 bij Delfsgauw. De politie deelt geen bekeuringen uit. Wel is de ANWB-wegenwacht aanwezig om kleine gebreken te verhelpen.

Dat veel mensen de zomer in de bol hebben, blijkt ook uit de verkoopstatistieken van advertentiesite Marktplaats. Nog nooit werd er zo vroeg en zo veel gezocht naar barbecues.

Ook willen mensen klaarblijkelijk lekker met hun hoofd in de zon zitten, zelfs op reis. De afgelopen weken werd er bijna 3 miljoen keer gezocht op het woord 'cabrio'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl