NOS NieuwsAangepast

Productie Toyota eind 2011 normaal

Autofabrikant Toyota zegt dat pas eind dit jaar weer het normale aantal auto's kan worden geproduceerd. Een aantal fabrieken lag stil na de aardbeving en tsunami van 11 maart.

De bedrijven lagen stil omdat ze in het rampgebied niet genoeg onderdelen geleverd konden krijgen. Ook viel de elektriciteit vaak uit en waren er nog naschokken. "We zijn vele, vele malen opnieuw moeten beginnen met de herstelwerkzaamheden", verzuchtte Toyota-baas Akio Toyoda tijdens een persconferentie.

Een paar dagen geleden nam de fabrikant voor het eerst weer alle Japanse fabrieken deels in gebruik. Het zal echter nog maanden duren voordat ze weer op volle capaciteit kunnen draaien.

Excuses

Door de onderbreking heeft Toyota de afgelopen weken 260.000 auto's minder dan normaal kunnen produceren. De fabrikant heeft zijn klanten excuses aangeboden voor de grote vertragingen bij de levering van een aangeschafte Toyota.

"Ik wil aan iedereen die bij ons een auto gekocht heeft mijn oprechte excuses aanbieden voor de opgelopen vertraging", stelde Toyoda. Het Japanse bedrijf hecht juist altijd erg aan stiptheid.

Door de terugval in leveringen kan het autobedrijf wel eens de status als grootste autofabrikant ter wereld kwijtraken. Die titel nam het bedrijf in 2008 over van het in problemen geraakte GM, maar dat bedrijf is juist bezig met een comeback.

Straling

Om de goede naam van Japanse automerken te bewaken zijn automakers begonnen met auto's die bestemd zijn voor de export te controleren op straling. Steekproefsgewijs worden de binnenkant en banden van nieuwe modellen gescand.

De bedrijven noemen het puur een voorzorgsmaatregel. Tot nu toe zijn er geen besmette auto's aangetroffen. De bedrijven zullen blijven controleren tot de nucleaire crisis rond de centrale in Fukushima is geweken.

Voor Toyota Nederland heeft de aardbeving beperkte gevolgen. Voor speciale bestelling is de levertijd vier weken langer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl