NOS NieuwsAangepast

Kroon vrijgesproken van drugsbezit

Militair Marco Kroon is vrijgesproken van drugsbezit. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem acht niet bewezen dat hij drugs voorhanden heeft gehad.

Kroon, die twee jaar geleden van koningin Beatrix de Militaire Willems-Orde kreeg, is wel veroordeeld voor het bezitten en doorgeven van stroomstootwapens. Hij krijgt daarvoor een geldboete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur.

Zero-tolerancebeleid

Doordat hij niet veroordeeld is voor het bezit van cocaïne, kan Kroon bij Defensie blijven werken.

Defensie voert een zero-tolerancebeleid ten aanzien van drugs. Dat betekent dat militairen die op drugsbezit zijn betrapt, worden ontslagen.

Kroon heeft steeds ontkend dat hij drugs in zijn bezit heeft gehad. Wel heeft hij het bezit en doorgeven van stroomstootwapens toegegeven.

Trots

De militair reageerde opgelucht na de uitspraak. Hij zei nog liever de Chora-vallei in Afghanistan weer in te gaan dan dit nog een keer door te moeten maken. Kroon gaf toe dat hij een straf heeft gekregen voor iets wat hij niet had moeten doen en hij legt zich erbij neer.

Hij zei dat hij op 4 mei koningin Beatrix recht in de ogen kan kijken. De Militaire Willems-Orde heeft hij altijd met trots gedragen en hij zal dat blijven doen, aldus Kroon. Hij kreeg de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent voor zijn werk in Afghanistan.

Advocaat Geert-Jan Knoops hoopt dat zijn cliënt nu met rust zal worden gelaten. Volgens hem heeft Kroon door de rechtszaak veel schade opgelopen. "Zijn hele privéleven ligt op straat."

De officier van justitie had eerder deze maand een werkstraf van 120 uur tegen Kroon geëist voor drugs- en wapenbezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl