KPN: gebruik apps gaat geld kosten
Telecomaanbieder KPN gaat vanaf de zomer kosten berekenen voor mobiele diensten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. KPN doet dat om de teruglopende inkomsten uit bellen en sms'en te compenseren.
KPN maakte verder bekend dat het vier- tot vijfduizend banen gaat schrappen omdat de inkomsten teruglopen.
De inkomsten van KPN uit gewoon bellen en sms'en lopen terug, omdat consumenten steeds meer gebruik maken van apps op het mobiele internet waarmee ze veel zaken gratis kunnen doen, zoals berichten sturen en video's bekijken. Gebruikers betalen alleen een klein, vast bedrag voor mobiel internet.
Chatheffing
Vanaf deze zomer gaat KPN een 'chatheffing' doorvoeren en kosten berekenen voor de meest gebruikte (communicatie)diensten op mobiel internet. Dat betekent dat er op de telefoonrekening voortaan naast kosten voor het gewone bellen en sms'en ook kosten komen te staan voor diensten als WhatsApp, Skype en Facebook.
KPN komt in de zomer met verschillende pakketten waarin diensten zijn opgenomen. "Diensten (bijvoorbeeld browsen, mVoIP (mobiel bellen via internet, red. tot nu toe gratis), instant messaging, video kijken) zullen een eigen prijskaartje krijgen, net zoals nu het geval is met bellen en sms'en", liet KPN in een verklaring weten. KPN belooft de klanten helderheid in de komende maanden. Maar duidelijk is al wel: "niet betaald betekent: niet kunnen gebruiken".
Het weblog iPhoneclub heeft een aantal diensten op een rij gezet waarvan verwacht wordt dat ze vanaf de zomer geld gaan kosten bij KPN. Het zijn: Uitzending Gemist, WhatsApp, Skype, Truphone, Viber, eBuddy XMS, Windows Live Messenger, Facebook en Bobsled.
Andere aanbieders
De andere grote telecomaanbieders zijn vooralsnog niet van plan KPN te volgen met het berekenen van kosten voor diensten via mobiel internet. Vodafone-woordvoerder Jasper Koek zegt dat zijn bedrijf wel datalimieten heeft ingesteld, maar gebruikers hoeven niet per dienst te betalen.
Volgens Koek heeft het overgrote deel van de consumenten genoeg aan de 1 gigabyte datalimiet per maand. De rest die meer wil, kan een duurder abonnement nemen. Wel heeft Vodafone mVoIP geblokkeerd voor gebruikers met een normaal abonnement. Overigens voegt Koek eraan toe dat hij "niet in de toekomst kan kijken".
T-Mobile wil, "in het belang van het bedrijf", niet reageren op de koerswijziging van KPN. Pas na de publicatie van de jaarcijfers op 6 mei zal de telecomaanbieder meer bekendmaken. Nu heeft T-Mobile geen datalimiet of iets dat daarop lijkt.