NOS NieuwsAangepast

Hackers voorkomen dat iPhone locaties opslaat

Daags nadat bekend werd dat de Apple iPhone locatiegegevens van gebruikers opslaat, hebben hackers al een programma ontwikkeld die de functie van de smartphone uitschakelt. Dat meldt het weblog Big Boss.

Het programma is te vinden via Cydia, waar dan gezocht moet worden met de term untrackerd. Cydia is een alternatieve App-store, die wordt onderhouden door hackers. Het vergt overigens wel enige technische kennis om untrackerd te installeren op een iPhone, die overigens zelf ook gehackt moet zijn. De App is in enkele uren al meer dan 6500 keer gedownload.

Gisteren werd via de Britse krant The Guardian bekend dat iPhones locatie- en tijdgegevens opslaat. De privacy van de gebruiker wordt hierdoor niet geschonden omdat de gegevens niet worden doorgezonden naar Apple zelf.

De gegevens worden ook automatisch opgeslagen op een computer als de iPhone daarmee wordt gesynchroniseerd. Maar ook in dat geval haalt Apple de gegevens niet op, zo stelt The Guardian, al houdt Apple wel de mogelijkheid om dat op een later tijdstip alsnog te doen.

Verontwaardiging

De publicatie van The Guardian leidde tot veel verontwaardiging bij iPhone-gebruikers. Hoewel er geen gegevens worden misbruikt, vroegen veel iPhone-gebruikers zich af waarom Apple de locatiegegevens laat opslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl