NOS NieuwsAangepast

Nieuwe topman KPN kon niet wachten

Het banenverlies bij KNP in de tien jaar dat Ad Scheepbouwer daar de leiding had, gaat onder zijn opvolger onverminderd door.

Eelco Blok is nog maar een paar weken de hoogste baas bij het telecomconcern en nu al laat hij weten dat er de komende jaren vier- tot vijfduizend arbeidsplaatsen verdwijnen.

De nood is kennelijk hoog, want over een kleine drie weken maakt Blok zijn toekomstplannen bekend. Hij wachtte daar niet op en zei vanochtend dat het aantal werknemers in Nederland over vier jaar nog maar 15.000 zal zijn. In 2001, toen Scheepbouwer aantrad, waren dat er nog 34.000.

Schuld

Vlak na de eeuwwisseling stond KPN er slecht voor. Het voormalige staatsbedrijf (PTT) ging gebukt onder een loodzware schuldenlast. De telecommer had zijn nek te ver uitgestoken bij het verwerven van de peperdure umts-frequenties (internet op de mobiele telefoon).

KPN moest daarom in 2001 een schuld van twintig miljard euro wegwerken. Topman Paul Smits werd weggestuurd.

Zijn opvolger Scheepbouwer deed wat van hem gevraagd werd: hij sloopte om weer te kunnen bouwen.

Minder gebeld

In Nederland, waar KPN zeventig procent van zijn omzet maakt, daalde onder Scheepbouwer het aantal banen met 14.000 naar 20.000. De onderneming werd weer financieel gezond en beleggers en consumenten kregen weer vertrouwen.

Toch begint Blok niet in een gespreid bedje. KPN verdient ineens veel minder aan de mobiele telefonie, zegt het bedrijf. Gebruikers van smartphones communiceren de laatste tijd veel meer op internet, in het bijzonder via de apps, applicaties.

"Dat gaat over databundels en daar krijgen we geen geld voor", zegt Blok. "Het is bijna gratis, maar dat is niet vol te houden."

Snelheid

Daarom komt KPN met nieuwe abonnementsvormen. "We maken nieuwe bundels waarin het niet uitmaakt of je sms't of op internet zit."

KPN is verrast door de snelheid waarmee klanten mobiel internet hebben ontdekt, ten koste van het traditionele gebruik van de mobiel. "In maart vorig jaar steeg het aantal sms-en nog met tien procent, dit jaar daalde dat met tien procent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl