NOS NieuwsAangepast

Kunduz-militairen maanden in tenten

Ruim honderd Nederlandse militairen die de politiemissie in Afghanistan voorbereiden, moeten tot het einde van het jaar in tenten overnachten. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

De tentenkampen worden door Duitse militairen beveiligd en er komen speciale beschermingswanden om de tenten heen te staan. Pas aan het eind van het jaar zijn de betonnen slaapvertrekken klaar.

Militaire vakbonden hadden er eerder dit jaar voor gepleit om de Nederlanders tijdelijk onder te brengen in gepantserde containers, voor een betere bescherming tegen raketinslagen.

Veiligheid

Volgens minister Hillen van Defensie is de veiligheid van de militairen met de genomen maatregelen afdoende geregeld. Als de situatie buiten het kamp te onveilig wordt om de Afghaanse agenten op te leiden, zal het werk buiten de poort volgens hem worden ingeperkt of tijdelijk worden stopgezet.

Het kabinet zegt dat de veiligheidssituatie in Kunduz in de afgelopen maanden niet is verslechterd, al wordt verwacht dat de activiteiten van de Taliban de komende tijd wel zullen toenemen.

Volgend jaar begint de daadwerkelijke trainingsmissie van politieagenten in Kunduz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl