NOS Nieuws

Zorgen over schip dat olie lekt bij Mauritius, 'het kan breken'

In Mauritius wordt gevreesd dat het vastgelopen vrachtschip voor de oostkust van het land in tweeën zal breken. In de romp van het schip zitten grote scheuren. Voor reddingswerkers is het daarom een race tegen de klok om de 2000 ton olie die nog in het schip zit zo snel mogelijk weg te pompen.

Volgens de autoriteiten had het schip zo'n 4000 ton brandstof aan boord. Nu al zou zeker 1000 ton olie in zee zijn gelekt.

Grootste koraalrif

Het Japanse schip, dat onderweg was van China naar Brazilië, strandde ter hoogte van Pointe d'Esny, in de buurt van de beschermde Blue Bay. In de baai ligt het grootste koraalrif van Mauritius. Het is een belangrijk leefgebied voor schildpadden en diverse vissoorten.

Milieuorganisatie Greenpeace is betrokken bij de opruimactie. Volgens Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland is het lastig om het gebied schoon te krijgen: "De schade is vrij groot. Je ziet dat bij het zuidoosten van het eiland er een dikke drab olie ligt aan de kust en dat ook de mangrovebossen op het eiland vervuild raken. Het is heel moeilijk om olie op te ruimen, want echt schoon wordt het niet."

Haar knippen

Veel eilandbewoners gaan vrijwillig aan de slag om te helpen met opruimen. "Mensen zijn bezig met schepjes langs de kust. En omdat ze niet genoeg materiaal hebben, maken ze met stro en plastic flessen zelf olieschermen.

Een andere manier waarop mensen proberen te helpen is door hun haar af te knippen. "Een kilo haar kan 8 liter olie absorberen. Daarom zijn mensen als een malle hun haar aan het doneren. Dat is wel ontzettend bijzonder", zegt Oulahsen.

De Mauritianen zijn druk bezig met het maken van olienetten om de olie te absorberen:

Mauritianen ruimen olie met netten vol stro, flessen en mensenhaar

De Mauritiaanse premier Pravind Jugnauth riep afgelopen vrijdag de noodtoestand uit. Maar volgens sommige eilandbewoners heeft hij te laat gehandeld. Het vrachtschip lag al tien dagen vast en volgens de bewoners had een olielek eerder voorkomen kunnen worden.

Inmiddels heeft Frankrijk een militair vliegtuig en een marineschip naar Mauritius gestuurd om te helpen bij het opruimen. Ook Japan heeft hulp toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl