NOS NieuwsAangepast

'Huren op maat is een succes'

Door redacteur Wonen Jikke Zijlstra

Als huurders meer verdienen, zijn ze bereid meer huur te betalen voor dezelfde woning. Dat blijkt uit de evaluatie van 'Huur op maat', een experiment van de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) waaraan dertien woningcorporaties in Nederland de afgelopen twee jaar hebben meegedaan. Vandaag presenteert de SEV het rapport op een congres hierover.

'Huur op maat' werkt als volgt: afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de huurder bepaalt de corporatie óf en zo ja, hoeveel korting de bewoner krijgt. Jaarlijks toetst de corporatie het inkomen, en stelt dan opnieuw de huur vast. Stijgt het inkomen, dan stijgt ook de huur en wordt de korting dus lager.

Bijna tachtig procent van de huurders vindt het rechtvaardig dat de huurprijs wordt gekoppeld aan de hoogte van het inkomen. Van de woningzoekenden met een hoger inkomen is bijna tweederde het ermee eens dat mensen met een lager inkomen minder huur betalen, zo blijkt uit de evaluatie.

Inkomenspolitiek

Er is ook kritiek. Bijvoorbeeld van de Woonbond. Volgens directeur Ronald Paping is het nadeel van dit beleid dat er geen relatie meer is tussen de huurprijs en de kwaliteit van de woning. 'Als je een heel slechte woning huurt, maar je verdient toevallig meer, moet je toch meer huur betalen. Dat is inkomenspolitiek. Dat hoort een overheid te voeren, niet een corporatie.'

Paping verwacht dat het vooral voor middeninkomens nu lastiger en duurder wordt om te huren, onder meer omdat 'Huur op Maat' alleen geldt voor nieuwe huurders. Daardoor zal de doorstroming van de mensen met een middeninkomens nog meer stagneren. 'Want waarom zou je een nieuwe woning huren, als je er de hoofdprijs voor moet betalen?', aldus Paping.

Goed alternatief

Volgens de SEV is 'Huur op maat' een goed alternatief voor het huidige huurstelsel, omdat de keuzevrijheid van huurders toeneemt, volkshuisvestingsgelden beter worden besteed en er een sterkere relatie is tussen de prijs en de kwaliteit van de woningen.

'Huur op maat' kan ook een oplossing zijn voor de problemen met de huisvesting van mensen met een middeninkomen, zegt de SEV. Zij kunnen minder makkelijk een huis huren bij een corporatie, omdat corporaties sinds 1 januari 2011 negentig procent van hun huizen moeten verhuren aan mensen met een inkomen onder de 33.000 euro.

Bovendien geeft Huur op Maat huurders met hogere inkomens een prikkel om te kopen, doordat zij niet meer 'scheefbetalen', aldus de SEV.

De SEV had verwacht dat 'Huur op maat' ook een gunstig effect zou hebben op de doorstroming in de woningmarkt en het tegengaan van segregatie. Maar volgens de SEV is dat vanwege de korte looptijd van het experiment nog niet gebleken.

Ideaal

De afgelopen twee jaar zijn circa 7500 Huur op Maat-contracten afgesloten. Driekwart van de woningen is verhuurd aan mensen met een laag inkomen, tot 33.000 euro.

Mascha Duvigneau (64) uit Zutphen is zo'n huurder. Ze is gehandicapt en moet rondkomen van een WAO-uitkering. Omdat ze alleen met een rollator kan lopen, wilde ze haar maisonettewoning graag verruilen voor een seniorenwoning waarbij alles gelijksvloers is.

Maar de huur voor zo'n woning lag ver boven haar budget. Dankzij 'Huur op maat' kreeg ze een fikse korting op de huurprijs en kon ze alsnog naar haar droomhuis verhuizen. 'Ideaal', aldus Duvigneau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl