NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks-verdachte overgeplaatst

Bradley Manning, de militair die in de VS wordt verdacht van het doorspelen van geheime informatie naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks, wordt overgeplaatst naar een gevangenis in Kansas. Hij zit nu vast op de marinebasis Quantico in Virginia.

De overplaatsing betekent volgens het Pentagon niet dat de behandeling van Manning in Virginia niet deugde. Internationaal en nationaal is veel kritiek op de behandeling van Manning. Zo zit hij 23 uur per dag in een isoleercel.

Onmenselijk

Vorige week klaagden 250 Amerikaanse rechtsgeleerden over de "vernederende en onmenselijke omstandigheden" waaronder Manning wordt vastgehouden. Volgens hen zijn de omstandigheden zo zwaar dat ze mogelijk neerkomen op marteling.

Ook Amnesty International en de Duitse Bondsdag hebben geprotesteerd tegen de behandeling van Manning.

Hulp aan vijand

De militair werd vorig jaar gearresteerd, omdat hij video's en honderdduizenden documenten met gevoelige informatie zou hebben gelekt naar WikiLeaks.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de publicatie van de documenten levens in gevaar gebracht en mogelijk levens gekost. Zij beschuldigen Manning onder meer van 'hulp aan de vijand'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl