NOS NieuwsAangepast

Eerste foto's uit reactorgebouwen Japan

Het Japanse energiebedrijf Tepco heeft voor het eerst foto's vrijgegeven van binnen in de reactorgebouwen van de kerncentrale in Fukushima.

De foto's zijn gemaakt door Amerikaanse robots die door Tepco worden ingezet om de binnenkant van de reactorgebouwen 1, 2 en 3 te controleren.

Beschadigingen

Hoewel de beelden van matige kwaliteit zijn, is duidelijk te zien dat de gebouwen zijn beschadigd. Er liggen betonresten op de grond en er hangt een stuk zeil.

Volgens Tepco is op de beelden uit de reactorgebouwen 1 en 2 te zien dat er in dat gedeelte geen water ligt. Op de beelden vanuit gebouw 3 is dat niet goed te zien. Wel is er op de achtergrond een helder licht te zien, dat een toegangspoort voor transportvoertuigen is. Waarom die poort openstaat, weet Tepco niet.

Het energiebedrijf verwacht op zijn vroegst maandag een rapport met door de robots verzamelde informatie te kunnen publiceren.

'Geen meltdown'

De Japanse regering zegt dat het gevaar voor een meltdown in de kerncentrale van Fukushima voorlopig is geweken. Voorwaarde is wel dat de koeling blijft werken zoals nu.

Een regeringswoordvoerder spreekt van een voorzichtige stabilisering van de situatie.

Drijvende tank

De werkzaamheden rond de centrale schieten niet op doordat het voor het personeel te gevaarlijk is vanwege de grote hoeveelheid radioactief water.

Omdat er te weinig ruimte is om het water op te slaan, wil de beheerder van de centrale een drijvende tank op zee stationeren, om het besmette water in weg te pompen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl