NOS NieuwsAangepast

FNV wil nieuw pensioenoverleg

De FNV wil met de werkgevers en het kabinet opnieuw onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel. De FNV zegt met nieuwe eisen aan de onderhandelingstafel te verschijnen.

Volgens voorzitter Agnes Jongerius gaan de bonden "gezamenlijk studeren op wat het meest ideale nieuwe pensioencontract wordt; wat de ideale balans is tussen zekerheid en indexatie in een nieuw pensioenmodel".

De FNV komt daarmee terug op eerdere afspraken. De vakcentrale wil dat de risico's van de pensioenfondsen niet alleen bij de werknemers worden gelegd, maar ook bij werkgevers.

Weerstand

In juni 2010 had de FNV met werkgevers en kabinet al een principeakkoord gesloten over de toekomst van het pensioenstelsel.

In dat akkoord staat dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar. Iedere vijf jaar zou worden bekeken of een verdere verhoging nodig zou zijn.

Bij de bonden nam de weerstand tegen het principeakkoord het afgelopen jaar toe en liepen emoties soms hoog op.

Verkwanselen

Begin april werd een pauze ingelast, vooral op aandringen van de FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten. Die pauze liep vandaag af.

Vanmiddag betoogden de leden van de FNV zelfs tegen hun eigen voorzitter Agnes Jongerius. Veel leden zijn bang dat Jongerius met het principeakkoord de pensioenrechten verkwanselt en dat te veel risico's bij gepensioneerden en werknemers worden gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl