NOS SportAangepast

Toptijd Geoffrey Mutai in Boston

De Keniaan Geoffrey Mutai heeft bij de marathon van Boston onder het wereldrecord van Haile Gebrselassie gelopen.

Mutai, vorig jaar tweede in Rotterdam, bleef met 2.03.02 bijna een minuut onder de mijlpaal van de Ethiopiër. Die kwam in 2008 in Berlijn na 2.03.59 over de finish.

Van een erkenning als wereldrecord zal het echter niet komen, omdat het parcours niet voldoet aan enkele criteria. Zo kent Boston een groot hoogteverschil. Het verval is zo'n 140 meter, waar volgens de regels slechts één meter per kilometer is toegestaan.

Daarnaast wordt er in lijn gelopen, waarbij start en finish ver uit elkaar liggen, en ook dat is niet toegestaan. Mutai profiteerde ook nog eens van een forse wind in de rug.

Hermens onder de indruk

Desondanks was atletenmanager Jos Hermens, wiens debuterende pupil Moses Mosop met 2.03.06 ook al razendsnel was geweest, zeer onder de indruk. "Het was een geweldige race, ongelooflijk snel. De omstandigheden in Boston waren ideaal. Die komen maar één keer in de 25 jaar voor."

Mario Kadiks, de directeur van de marathon van Rotterdam, heeft er eveneens een hard hoofd in of de tijd van Mutai als wereldrecord erkend zal worden. "Maar regels of niet, het is wel gelopen. Niemand is ooit sneller geweest. Dit is ongelooflijk hard. Ik kon het amper geloven. Het is echt een doorbraak."

Mutai rap in sprint

Mutai maakte in de 115de marathon van Boston na 30 kilometer deel uit van een acht man sterke kopgroep, met daarin ook Robert Kiprono Cheruiyot, de winnaar van 2010. Samen met zijn landgenoot Moses Mosop sloeg Mutai in de kilometers daarna een flink gat met de concurrentie.

Het duo had na 40 kilometer anderhalve minuut voorsprong op de rest van het veld en met het wereldrecord binnen handbereik liep de spanning op. Mutai was in de sprint echter te rap voor Mosop.

De 29-jarige Mutai is in Nederland geen onbekende. Hij won in 2008 en 2009 de marathon van Eindhoven en vorig jaar eindigde de Keniaan met 2.04.54 als tweede in Rotterdam. Zijn landgenoot Patrick Makau ging toen in 2.04.48 met de zege aan de haal.

De derde plaats in Boston, dat plaats biedt aan de oudste stadsmarathon ter wereld, was voor de Ethiopiër Gebregziabher Gebremariam in 2.04.53. De Amerikaan Ryan Hall, die een groot deel van de wedstrijd maakte door een hoog tempo te onderhouden, finishte als vierde in 2.04.58.

Kilel snelste vrouw

Bij de vrouwen was Caroline Kilel de snelste in Boston. De 30-jarige Keniaanse wist de Amerikaanse Desiree Davila net voor te blijven. De winnende 2.22.36 betekende een persoonlijk record voor Kilel.

De 27-jarige Davila, die vier jaar geleden in Boston op de marathon debuteerde in 2.44.56, bleef met 2.22.38 fors onder haar persoonlijk record. Ze had sinds de marathon van Chicago in 2010 2.26.20 achter haar naam staan. De Keniaanse Sharon Cherop finishte in 2.22.42 als derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl