NOS NieuwsAangepast

Hongarije krijgt omstreden grondwet

In Hongarije is een controversiële nieuwe grondwet goedgekeurd. Daarmee krijgt de regering meer invloed op de rechterlijke macht, het bankwezen en de media. Vrijdag gingen duizenden Hongaren de straat op uit protest tegen de wet. Twee oppositiepartijen boycotten de stemming in het parlement, de uiterst rechtse partij Jobbik stemde tegen.

De oppositie en maatschappelijke organisaties zijn boos dat zij niet zijn betrokken bij de nieuwe wet, die is opgesteld door de centrumrechtse regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orban. Die heeft in het Hongaarse parlement sinds vorig jaar een tweederde meerderheid, genoeg om de grondwet te wijzigen.

Democratie

De grondwet gaat op 1 januari 2012 in. Veel maatregelen zijn vanaf dan alleen terug te draaien met een tweederde meerderheid. Dat maakt het voor regeringen in de toekomst lastiger om wetten aan te passen.

Tegenstanders vinden dat de nieuwe grondwet de democratie zwakker maakt en betichten Fidesz daarom van een machtsgreep. Ze spreken over de 'Orban-grondwet'.

Met de nieuwe grondwet kan premier Orban feitelijk over zijn graf heen regeren, zegt verslaggever David Jan Godfroid. "Mensen in adviesorganen worden door de regering benoemd voor een periode van negen jaar. Zelfs als Orban de volgende verkiezingen verliest, blijven die mensen zitten. En datzelfde geldt voor het wijzigen van wetten waarvoor een tweederde meerderheid nodig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl