NOS NieuwsAangepast

Philips besteedt productie tv's uit

Philips gaat de productie van tv's uitbesteden. Er komt een samenwerkingsverband met het Chinese bedrijf TPV, dat de toestellen gaat maken.

De televisie-activiteiten zijn voor Philips al lang verliesgevend. Eigenlijk leverde de productie van tv's alleen geld op rond grote sportevenementen als de Olympische Spelen en het WK voetbal. Er is veel concurrentie, vooral in Azië.

"Het vinden van een oplossing voor de tv-productie was onze topprioriteit", zegt bestuursvoorzitter Frans van Houten. Hij verwacht dat de samenwerking een einde maakt aan de rode cijfers voor dit onderdeel.

Merknaam

Philips deed al zaken met TPV. Ondanks de slechte resultaten werd de televisie bij Philips van oudsher als een belangrijk product gezien, net als de gloeilamp. Door tv's te laten maken in een joint venture blijft de merknaam Philips op tv's bestaan.

Philips krijgt dertig procent van het samenwerkingsverband in handen, TPV krijgt de rest.

In het bijzonder door de verliezen bij tv-productie daalde de winst van Philips in het eerste kwartaal met bijna eenderde. Het resultaat kwam uit op 138 miljoen euro tegen ruim 200 miljoen in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl