Fortuna Sittard ziet in Turkse televisietycoon ideale mede-eigenaar
Als het aan Isitan Gün, voorzitter en eigenaar van Fortuna Sittard, ligt, wordt de Turkse mediamagnaat Acun Ilicali mede-eigenaar van zijn voetbalclub. Volgende maand zou een deal moeten worden beklonken. Voetbalbond KNVB is volgens Fortuna al op de hoogte van de plannen.
"Komende periode gaan we proberen nader tot elkaar te komen en de details uit te werken", zegt Gün, die nu 85 procent van de Fortuna-aandelen bezit, in gesprek met de NOS. "Het idee is dat hij mij vergezelt als partner in de club. Een soort mede-eigenaarschap."
Gün verwacht spoedig om de tafel te kunnen met de man die als producent formats als Deal or no Deal?, Got Talent, The Voice en Dancing with the Stars binnensleepte voor de Turkse televisie. Afgelopen week haalde een Instagram-stream van Ilicali de headlines, nadat drie miljoen mensen live hadden ingeschakeld. Een record.
Momenteel zit Ilicali op een exotisch eiland, waar afgelopen weken opnames plaatsvonden van de Turkse variant van Expeditie Robinson.
Gün: "Afhankelijk van de vliegmogelijkheden - al kan het ook via een videoverbinding - schat ik dat we er over tien dagen wel uit gaan komen. Definitief is het dan nog niet, omdat goedkeuring van de KNVB vereist is in het kader van transparantie. We hebben hierover al contact met de bond."
De KNVB bevestigt noch ontkent het contact met Fortuna. Wel wijst de voetbalbond op de eigen reglementen. Daarin staat beschreven dat er vooraf toestemming moet worden gevraagd als een partij 25 procent of meer van de zeggenschap in een profclub wil krijgen. Bij deze beoordeling wordt gekeken naar de achtergrond van de investeerder en de herkomst van het vermogen.
Fortuna-baas Gün laat in het midden over welke percentages met Ilicali wordt gesproken. Over geldsommen wil hij zich ook niet uitlaten, al denkt hij niet dat het budget van 7,5 miljoen euro ineens zal worden verdrievoudigd.
Nee, wat Gün betreft gaat het om een 'strategische samenwerking'. Zo verduidelijkt hij ook nog eens op Twitter.
"Met strategisch partnerschap bedoel ik dat hij ons professioneel vooruit helpt", zegt Gün. "Qua sponsordeals, commerciële mogelijkheden. Het idee is: we vormen een team en zorgen dat het werkt. Hij is een publiek figuur in Turkije en is in staat om sponsors en commerciële deals binnen te slepen."
Gün, oud-bestuurder van de Turkse club Galatasaray, en Ilicali, fervent supporter van Fenerbahçe, volgen elkaar al een tijdje.
"Toen ik in 2016 Fortuna overnam, was de club op sterven na dood. Men dacht dat ik gek was geworden. Hierover raakten we in gesprek. Zomaar met geld smijten is niet de oplossing voor problemen vertelde ik hem. Ik geloof heel erg in goed management om zo het verschil te maken. Hij vond dat wel interessant en gaf aan: misschien wil ik wel meedoen."
Of een mede-eigenaarschap leidt tot twee kapiteins op een schip en dus een eventuele competentiestrijd? Daar wil Gün niet aan. "Ilicali komt uit een industrie die complementair is aan het voetbal en hij heeft een groot netwerk. In mijn ogen heeft hij het ideale profiel om deze club te managen."
"Die strijd is altijd een topic in het Nederlandse voetbal. Ook bij onze trainerssituatie werd dat aangehaald. Men denkt dat er altijd maar één baas moet zijn. Er is een soort verlangen naar hiërarchie, maar zo hoeft het niet te zijn."
"We kunnen prima samenwerken en in gezamenlijkheid besluiten nemen. Het is een primitieve gedachte om één kapitein te willen hebben. Ook fans (vijf procent) en de stichting (tien procent) bezitten aandelen en zijn een soort eigenaar. Dat werkt goed."