NOS NieuwsAangepast

Zweden staat noodoplossing Saab toe

De noodlijdende autofabrikant Saab is voorlopig van de ondergang gered. De Zweedse regering gaat akkoord met een plan van het moederbedrijf Spyker om vastgoed van Saab te verkopen.

De miljoenen zijn hard nodig om leveranciers te betalen. Op het moment krijgt Saab vanwege de betalingsachterstand geen onderdelen meer geleverd, zodat de productie in de Saab-fabrieken al ruim een week stilligt.

De beoogde koper van het vastgoed is de Russische investeerder Vladimir Antonov. Met de opbrengst kan Saab de rekeningen weer betalen en onderdelen geleverd krijgen.

Voorwaarden

Saab-eigenaar Spyker had de toestemming van de Zweedse regering nodig, omdat die garant staat voor een lening van 400 miljoen euro aan de autofabrikant. Minister Olsson van Economische Zaken heeft wel een aantal voorwaarden gesteld.

De opbrengst van de verkoop moet van Olsson minimaal 30 miljoen euro zijn. Verder moet Saab ervoor zorgen dat het bedrijf toegang houdt tot de gebouwen die het verkoopt, zodat de autoproductie gewaarborgd is.

Zweden eist ook een onderzoek naar de beoogde koper Antonov, die in verband wordt gebracht met criminele praktijken. De betalingen voor de vastgoedtransactie mogen niet lopen via een bank die eigendom is van de Rus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl