NOS WielrennenAangepast

Cauberg wacht op Nederlandse zege

Het is de enige grote voorjaarsklassieker in Nederland. En in het verleden ging de zege liefst zeventien keer naar een renner van eigen bodem. Toch is het alweer tien jaar geleden dat de Amstel Gold Race voor het laatst door een renner van 'Dietsen' bloed werd gewonnen.

En tijdens die overwinning van Erik Dekker in 2001 lag de finishlijn nog in het 'vlakke' Maastricht. Op de Cauberg kraaiden tot nu toe - de vele pogingen van Michael Boogerd ten spijt - louter buitenlanders victorie. En die hebben van de Gold Race ook dit jaar weer een hoofddoel gemaakt. Aleksander Vinokoerov was de eerste die in 2003 zegevierde bovenop de beroemde Limburgse heuvel (met een maximaal stijgingspercentage van twaalf procent).

Naast de Kazach staan dit jaar ook Danilo Di Luca (2005), Fränk Schleck (2006), Damiano Cunego (2008), Sergei Ivanov (2009) en Philippe Gilbert (2010) weer aan het vertrek. De winnaar van vorig jaar is ook dit keer de topfavoriet. De Belg won dit jaar al vier koersen, waaronder afgelopen woensdag de Brabantse Pijl.

Gesink, Hoogerland en Poels

De Nederlanders die de buitenlandse hegemonie zouden kunnen doorbreken luisteren naar de namen Robert Gesink, Johnny Hoogerland en Wout Poels. Zij zullen echter solo de Cauberg moeten bedwingen om ook daadwerkelijk te winnen. Gesink stond in 2009 al eens op het podium, maar moest - op slechts 22-jarige leeftijd - zijn meerdere erkennen in Sergei Ivanov (eerste) en Karsten Kroon (tweede).

Net als Boogerd, die in totaal zeven keer op het ereschavot stond en daarmee het record deelt met viervoudig winnaar Jan Raas, beschikt de nieuwe kopman van Rabobank niet over de sterkste eindspurt van het peloton.

Er stappen in totaal zeventien Nederlanders op in Maastricht. Bij Rabobank gaan naast Gesink ook Bram Tankink en de nummer drie van Parijs-Roubaix, Maarten Tjallingii, van start. Vacansoleil-DCM stuurt naast Poels en Hoogerland ook Rob Ruygh en Pim Ligthart naar het vertrek en Skil-Shimano herbergt drie Nederlanders: Roy Curvers, Koen de Kort en Albert Timmer. De overige zeven (Marc de Maar, Addy Engels, Michel Kreder, Arnoud van Groen, Bram Schmitz, Dirk Bellemakers, Stefan van Dijk) rijden voor buitenlandse ploegen.

Krott, Nelissen

Het is de eerste editie van de Gold Race zonder Herman Krott, de man die in 1966 aan de wieg stond van de klassieker. Hij overleed in oktober 2010 op 79-jarige leeftijd. Krott had geen actieve functie meer, maar was elk jaar nog aanwezig als eregast. Naast Krott is ook Limburger Jean Nelissen er niet meer bij. De oud-commentator van de NOS stierf in september 2010. Rechts op deze pagina kunt u een interview zien dat Nelissen in 2006 had met Krott.

Jaar1232010Philippe GilbertRyder HesjedalEnrico Gasparotto2009Sergei IvanovKarsten KroonRobert Gesink2008Damiano CunegoFränk SchleckAlejandro Valverde2007Stefan SchumacherDavide RebellinDanilo Di Luca2006Fränk SchleckSteffen WesemannMichael Boogerd2005Danilo Di LucaMichael BoogerdMirko Celestino2004Davide RebellinMichael BoogerdPaolo Bettini2003Aleksander VinokoerovMichael BoogerdDanilo Di Luca2002Michele BartoliSergei IvanovMichael Boogerd2001Erik DekkerLance ArmstrongSerge Baguet2000Erik ZabelMichael BoogerdMarkus Zberg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl