NOS NieuwsAangepast

Barak Kamp Vught dreigt verloren te gaan

De enige nog overgebleven barak van het voormalige concentratiekamp in Vught dreigt verloren te gaan. De huidige staat van barak 1B is zo slecht dat dringend restauratie nodig is.

Barak 1B is de enige nog overgebleven barak uit de Tweede Wereldoorlog die nog overeind staat. Ook Westerbork bezit geen originele barakken meer uit de tijd dat de Duitsers die lieten bouwen. Wel zijn restanten gevonden maar die stonden niet meer op de oorspronkelijke locatie.

De stichting Barak 1B heeft tot nu toe 300.000 euro opgehaald en hoopte op een bijdrage van het ministerie van VWS. Na overleg vanochtend op het ministerie werd duidelijk dat Den Haag geen geld geeft.

Ondergang

Volgens het ministerie moet de stichting aankloppen bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, maar zij steken nooit geld in stenen, zegt voorzitter Smeets van stichting Barak 1B. "De kans dat we het nu nog voor elkaar krijgen om de barak te redden van de ondergang lijkt definitief verkeken. Helaas heeft Den Haag weinig historisch besef."

Volgens het ministerie is de stichting geen erkend instituut. Voorzitter Smeets zegt dat de stichting zich desnoods opheft en op wil gaan in het Nationaal Monument Kamp Vught, dat ook is gevestigd op het terrein van het voormalig concentratiekamp.

De gemeente Vught had inmiddels wel voorzieningen getroffen om het gebouw regen- en winddicht te maken en er staan steigers rond de barak om verdere verwaarlozing in te perken. Toch staat de barak feitelijk op instorten.

Nieuwbouw

Lange tijd woonden Molukkers in de barakken uit de oorlog, maar zij zijn inmiddels verhuisd. Alleen barak 1B beleef overeind, de anderen werden gesloopt toen het Molukse woonoord Lunetten werd ontmanteld.

Ook directeur Jeroen van den Eijnde van het Nationaal Monument Kamp Vught betreurt de beslissing van het ministerie. In totaal is voor restauratie 800.000 euro nodig. Met 200.000 euro van Den Haag en de 300.000 euro die de stichting zelf heeft, zou een begin mogelijk zijn.

Wethouder Seuren (D66) hoopt dat het kabinet toch nog wil helpen het geld bij elkaar te krijgen. "Het is te gek voor woorden. Dit moet gewoon behouden blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl