NOS NieuwsAangepast

'Meer begeleiders in kinderopvang'

Het aantal verplichte begeleiders per groep in de kinderopvang moet omhoog. Ook moeten de pedagogisch medewerkers beter worden gescreend en hoger opgeleid zijn.

Dat is de belangrijkste aanbeveling van de commissie-Gunning, die de grote zedenzaak in Amsterdam heeft onderzocht. Volgens de onderzoekers moeten er altijd twee volwassenen de groep kinderen kunnen zien of horen.

Het is volgens de commissie cruciaal dat het management van kinderdagverblijven er alles aan doet om de feiten boven water te krijgen en geen open einden laat bestaan. De commissie pleit voor een centrale rol van Advies en Meldpunt Kindermishandeling bij het verzamelen van signalen van seksueel misbruik.

Steken laten vallen

In de Amsterdamse zedenzaak hebben de kinderopvang- en overheidsinstanties steken laten vallen. Zowel hun eigen taak als de onderlinge samenwerking was niet goed genoeg.

De commissie ziet het als een gemiste kans dat verschillende interne meldingen bij de directie van Het Hofnarretje, de melding bij de politie van twee moeders in 2008 over seksueel grensoverschrijdend gedrag en de melding van een ex-medewerker in 2009 bij Meld Misdaad Anoniem niet hebben geleid tot een eerdere verdenking en daarmee strafrechtelijk onderzoek.

Onafhankelijk onderzoek

Burgemeester van Amsterdam Van der Laan heeft het onafhankelijke onderzoek ingesteld. nadat bekend werd dat Robert M. een groot aantal kinderen heeft misbruikt. De commissie wordt geleid door Louise Gunning-Schepers. Zij is voorzitter van de Gezondheidsraad en daarvoor was zij decaan en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis bij de Universiteit van Amsterdam.

Naast de commissie-Gunning loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar Robert M. Half maart verscheen hij samen met zijn echtgenoot voor het eerst voor de rechter. Toen werd duidelijk dat M. het misbruik van 85 kinderen heeft bekend. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie gaat nog zeker maanden duren.

Robert M. wordt in het Pieter Baan Centrum psychisch onderzocht. Hij is daar zeven weken ter observatie. Robert M. wilde er niet naar toe, maar een hoger beroep werd door de rechter afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl