NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde Italiaan vermoord in Gaza

Door correspondent Sander van Hoorn

In Gaza is het lichaam gevonden van een Italiaan die was ontvoerd. Volgens de autoriteiten van Hamas is hij om het leven gebracht door een splintergroep die banden heeft met al-Qaida.

De Italiaan, Vittorio Arrigoni, was lid van een pro-Palestijnse vredesgroep. Gisteren werd hij gekidnapt, bij een huiszoeking vond de politie vannacht zijn lichaam. Op internet was een filmpje te zien waarin Arrigoni een blinddoek droeg en gewond was.

In het filmpje werd de vrijlating geëist van de leider van de splintergroep. Hij wordt gevangen gehouden door Hamas.

Geliefd

De ontvoering van en de moord op Vittorio Arrigoni kan in Gaza maar op weinig begrip rekenen. Volg #Vittorio op Twitter en het is duidelijk dat Arrigoni geliefd was.

Niet alleen omdat hij er al een paar jaar woonde. Ook niet alleen omdat hij bleef tijdens de Israëlische aanval in 2008/2009. Hij was vooral geliefd omdat hij als buitenlander opkwam voor de Palestijnen en dat deed door er te zijn. Dat juist zo iemand ontvoerd wordt leidt bij veel Gazanen tot een soort van schaamte. Honderden mensen gingen vandaag de straat op.

ISM

Arrigoni woonde in Gaza omdat hij deel uitmaakte van de International Solidarity Movement, een groep die bestaat uit Palestijnen, Israëli's, maar vooral uit buitenlanders. Elke vrijdag demonstreren ze, bijvoorbeeld tegen de afscheidingsbarrière. In Gaza helpen ze boeren met het bewerken van hun land in de bufferzone, een gebied van een paar honderd meter langs de grens waar dat door Israël tot verboden gebied verklaard is.

Volgens Israël worden vanuit die bufferzone tunnels gegraven en raketten afgevuurd. Vaak wordt er op mensen geschoten, ook op boeren. Arrigoni ging met ze mee in de hoop dat zijn aanwezigheid de boeren zou beschermen.

Geen moslim

Onbegrip en afgrijzen dus. Splintergroepen als de groep die Arrigoni heeft ontvoerd, worden steeds populairder. De video waarin Vittori gewond en geblinddoekt te zien was, was ondertekend door de groep "Monotheïsme en Jihad". Ze vinden dat je niet tegen Israël moet vechten omdat ze land bezetten of omdat er Joden wonen, maar omdat het geen moslims zijn.

In hun ogen heiligt het doel alle middelen en dus wellicht ook de moord op een buitenlander die zich hard maakte voor de Palestijnse zaak.

Deze groepen vinden Hamas maar een gematigd clubje en regelmatig botsen ze. Zo riep een groep rondom een imam een islamitische staat uit in het zuiden van Gaza. Noch de imam, noch zijn moskee kwamen er goed van af.

Speculatie

Dat voedt de speculatie dat Hamas er zelf de hand in heeft. Want de uitbarsting van woede in Gaza keert zich tegen de radicale groepen die knagen aan de macht van Hamas.

Hamas zelf suggereert trouwens dat Israël erachter zit. Er komt namelijk weer een groot internationaal hulpkonvooi over zee naar Gaza en de buitenlanders die daarop meevaren, zouden zich nu wel eens kunnen afvragen of het wel veilig is om naar Gaza te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl