NOS NieuwsAangepast

Beelden van 'triomftocht' Kadhafi

De Libische leider Kadhafi heeft zich in een jeep laten rondrijden door de straten van Tripoli. De beelden daarvan zijn volgens de staatstelevisie vandaag gemaakt op het moment dat de NAVO aanvallen uitvoerde bij de stad. Kadhafi werd toegejuicht door mensen langs de kant en stak zijn vuisten in de lucht.

Op de beelden was niets te zien van de luchtaanvallen van de NAVO. Toch meldden ooggetuigen en internationale media zeker vier zware explosies. De Libische troepen zouden met luchtafweergeschut hebben teruggeschoten.

De NAVO sprak vanmiddag opnieuw over de situatie in Libië. De alliantie bleef verdeeld over het verder opvoeren van de aanvallen op het regime van Kadhafi. Groot-Brittannië en Frankrijk willen intensievere aanvallen, maar vooral Duitsland en Turkije voelen daar niets voor.

Op de proef

NAVO-chef Rasmussen vroeg de leden om meer gevechtsvliegtuigen zodat de coalitie exactere en meer bombardementen kan uitvoeren. Maar de lidstaten zegden niets toe, ook Nederland niet. "Wij gaan niet bombarderen", zei minister Rosenthal kort na afloop van het overleg in Berlijn.

De NAVO kwam wel overeen dat het de aanvallen op Libië blijft uitvoeren zolang Kadhafi de burgerbevolking blijft bestoken. Maar, erkende de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton, "Kadhafi stelt onze vastberadenheid op de proef".

Ook in Caïro werden geen concrete afspraken gemaakt. Daar waren de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie, de EU en de VN bijeen. Ze werden het eens dat er in Libië een wapenstilstand moet komen en dat er voorbereidingen moeten worden getroffen voor een politieke oplossing in Libië. Hoe die doelen bereikt moeten worden, bleef onduidelijk.

Patstelling

De internationale verdeeldheid komt voort uit frustratie over de patstelling in Libië zelf. Bijna een maand na het begin van de luchtaanvallen houden de troepen van Kadhafi nog altijd stand, ondanks de enorme militaire overmacht van de coalitie.

De aanvallen op de opstandelingen gaan nog altijd door. Bij gevechten in Misrata kwamen 23 mensen om, zeiden de opstandelingen, die vrezen voor een bloedbad in de stad die nu al weken zwaar wordt belegerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl