NOS NieuwsAangepast

Klimop-zaak: tweederde terugbetaald

Door verslaggever Merlijn Stoffels

Tweederde van het geld dat is verdwenen door de miljoenenfraude bij Bouwfonds en Philips is inmiddels teruggeven door de verdachten. Dat heeft het Openbaar Ministerie aan de NOS laten weten. Er is voor ruim 135 miljoen euro aan schikkingen getroffen.

Vandaag staat één van de hoofdverdachten terecht in de zogenoemde Klimop-zaak. Dat is de grootste fraudezaak ooit in Nederland, waarbij directeuren van Rabo Vastgoed, het vroegere Bouwfonds, en het Philips Pensioenfonds 200 miljoen euro zouden hebben verduisterd. Ze kregen daarbij hulp van bankiers, notarissen, architecten, makelaars en belastingsadviseurs.

In eigen zak

Het brein achter de fraude zouden Jan van V. en Nico V. zijn. Die verhandelenden onroerend goed in opdracht van Bouwfonds en Philips, in ondere andere Capelle aan den IJssel, Rotterdam en op de Amsterdamse Zuidas.

De vastgoedondernemers kochten panden voor een lage prijs, om die vervolgens tegen een veel hogere prijs te verkopen aan de pensioenfondsen. Het teveel betaalde geld staken ze in eigen zak.

Justitie heeft in totaal vijftig verdachten in beeld, veertien daarvan staan nu terecht. Met 25 verdachten is een schikking getroffen. Door de schikkingen hoeven niet alle verdachten voor de rechtbank te verschijnen. In de meeste gevallen kregen ze een boete en een taakstraf en natuurlijk een strafblad.

Hoofdverdachte Jan van V., voormalig directeur van Bouwfonds, trof de grootste schikking ooit in Nederland: zo'n 70 miljoen euro. Justitie ziet hem als initiator van de megafraude. Hij wordt verdacht van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Van V. moet ondanks de schikking voor de rechter verschijnen.

'Smeerkees'

Cees Hakstege, in het bezit van een koninklijke onderscheiding, is de eerste van de hoofdverdachten die voor de rechtbank in Haarlem verschijnt. Hij nam in 2001 afscheid als bestuursvoorzitter bij Bouwfonds met een groots feest in de Stopera in Amsterdam. Op dat moment had hij vanwege zijn verzorgde uiterlijk nog de bijnaam 'Beauty Cees'. Toen zijn wanpraktijken in 2007 aan het licht kwamen, veranderde die in 'Smeerkees'.

Ook Hakstege word verdacht van witwassen, omkoping, miljoenenverduistering en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou zijn betaald voor "het dichtknijpen van een oogje". Volgens het OM heeft hij daar minstens 377.000 euro voor gekregen. Harkstege weigert tot nu toe een schikking te treffen. Hij kan maximaal acht jaar gevangenisstraf krijgen.

De oud-bestuursvoorzitter zei vandaag dat Bouwfonds niet een bedrijf was waar alles kon. Hij noemde het een fantastisch bedrijf, met een fantastische cultuur. Het was volgens Harkstege een grote vriendenclub. Hij maakte dan ook ernstig bezwaar tegen de typering dat het "een zooitje" was bij Bouwfonds.

Grootste deel

De verdachte Philips-directeuren Will F. en Rob L. en accountant Eric F. hebben tot nu toe niets terugbetaald. Ze ontkennen allemaal strafbare feiten te hebben gepleegd.

Justitie verwacht dat de gedupeerde bedrijven uiteindelijk het grootste deel van het geld terug zullen krijgen. Hoofdverdachte Jan van V. staat later deze maand terecht, net als de Philips-directeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl