NOS NieuwsAangepast

Ouders stimuleren gezond leven niet

De meeste ouders vinden het onnodig om hun kinderen meer te laten bewegen of gezonder te laten eten. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van het Convenant Gezond Gewicht.

Ouders vinden aandacht voor een gezond gewicht wel goed, maar doen er in de praktijk weinig mee, zeggen de onderzoekers.

Niet genoeg

Slechts een op de vijf ouders vindt het nodig dat hun kinderen meer gaan bewegen en maar een kwart wil dat ze gezonder gaan eten. Tweederde van de volwassen eet volgens TNO ook zelf niet genoeg groente en fruit.

TNO noemt het wel goed nieuws dat bijna alle kinderen dagelijks ontbijten, net als driekwart van de volwassenen.

Volgens Convenant-voorzitter Paul Rosenmöller onderstrepen de resultaten de noodzaak van blijvende aandacht voor overgewicht en de voorbeeldfunctie van ouders en de omgeving, zodat kinderen overal gestimuleerd worden om gezond te eten en voldoende te bewegen.

Uitdijend probleem

In 2006 analyseerden TNO en het VU Medisch Centrum de gegevens van meer dan 80.000 kinderen in de leeftijd van vier tot vijftien jaar op overgewicht. Gemiddeld is veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes te dik.

De meeste kinderen met overgewicht blijven ook als zij volwassen zijn te zwaar. Dat kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl