NOS NieuwsAangepast

Inkomstenbelasting omlaag, btw hoger

Het kabinet wil de inkomstenbelasting verlagen en het lage btw-tarief geleidelijk laten verdwijnen.

Staatssecretaris Weekers van Financiën zegt dit in de Fiscale Agenda die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maatregelen betekenen een lagere belasting op arbeid en een hogere belasting op consumptie. Volgens Weekers pakt dat goed uit voor de economie.

Lonender

Het kabinet streeft uiteindelijk naar één btw-tarief van negentien procent. Het huidige lage tarief van zes procent zal geleidelijk stijgen. Voor deze regeerperiode denkt Weekers aan een verhoging naar acht procent.

De tarieven van de inkomstenbelasting worden volgens de plannen verlaagd van de huidige 52, 42 en 33 procent naar 50, 40 en 30 procent. De vennootschapsbelasting gaat omlaag van 25 naar 24 procent.

"Uit alle economische theorieën blijkt dat het verstandig is om vooral consumptie te belasten en arbeid minder. Dat geeft een impuls aan de economie en de werkgelegenheid", zegt Weekers.

Hij is niet bang dat de economie schade oploopt door de btw-verhoging. Omgekeerd is dat volgens hem ook niet het geval: "Onderzoeken hebben uitgewezen dat het verlagen van de btw niet heeft geleid tot extra banen."

Hinderlijk

De voorstellen zijn volgens de staatssecretaris niet alleen goed voor de economie, maar het belastingstelsel wordt ook beter bestand tegen fraude.

Aan de hypotheekrenteaftrek wil het kabinet niet tornen. Maar "hinderlijke belastingen" voor bedrijven moeten worden afgeschaft, vindt Weekers. Hij noemt het voorbeeld van de belasting op verpakkingen.

Als alle plannen worden uitgevoerd, neemt het aantal rijksbelastingen af van 22 naar 16.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl