NOS NieuwsAangepast

Republikeinen melden zich voor Witte Huis

Het is nog lang geen november 2012, maar de Amerikaanse presidentsverkiezingen werpen hun schaduw nu al vooruit. Na de bekendmaking van Barack Obama dat hij een gooi doet naar een tweede presidentstermijn, beginnen nu ook de namen van Republikeinse tegenkandidaten binnen te druppelen.

Romney

Officieel zijn er pas twee Republikeinse kandidaten bekend. Gisteren kondigde Mitt Romney, de mormoonse oud-gouverneur van Massachusetts, aan dat hij een exploratory committee (verkenningscommissie) heeft opgericht voor een kandidaatstelling. Dit betekent de facto een kandidatuur: hij kan nu officieel fondsen gaan werven en vervolgstappen nemen.

Romney deed in 2008 ook mee aan de Republikeinse voorverkiezingen, maar verloor toen van John McCain. Hij kondigde zijn kandidatuur onder meer aan in een video op internet.

Pawlenty

Op dezelfde moderne manier maakte Tim Pawlenty vorige maand bekend dat hij Obama wil opvolgen. Pawlenty (50) is voormalig gouverneur van Minnesota en zet net als veel partijgenoten in op een kleinere overheid.

Met zijn vroege kandidatuur lijkt Pawlenty van plan zijn naamsbekendheid te willen vergroten. Dat lijkt voorlopig wel nodig: bij een recente poll van CNN was hij van slechts twee procent van de Republikeinse achterban de favoriete mogelijke presidentskandidaat.

Pawlenty heeft concurrentie van veel bekendere Republikeinen, zoals Newt Gingrich, oud-spreker van het Huis van Afgevaardigden. Die heeft zijn kandidatuur nog niet officieel aangekondigd, maar dat wordt wel verwacht. Gingrich roert zich de laatste tijd nadrukkelijk in het conservatieve debat.

Trump

Een andere mogelijke kandidaat is de puissant rijke vastgoedmagnaat Donald Trump. Die zei gisteren in een interview met de Wall Street Journal dat hij zich waarschijnlijk in de presidentsrace stort. "Ik vind het vreselijk wat er op dit moment met ons land gebeurt", zei Trump over de financiële crisis in de Verenigde Staten.

Trump zet in op een kandidatuur namens de Republikeinen, maar sluit ook niet uit dat hij als onafhankelijke kandidaat de presidentsrace ingaat. In de CNN-peiling onder Republikeinen is Trump vooralsnog het populairst, samen met oud-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee. Die laatste heeft over een mogelijke kandidatuur overigens nog niet meer gezegd dan dat hij "het niet uitsluit".

Trumps populariteit binnen de conservatieve Tea Party-beweging wordt nog eens vergroot doordat hij zich heeft aangesloten bij de mensen die vrezen dat president Obama geen geboren Amerikaan is. De miljardair heeft een onderzoeksteam samengesteld om het geboortecertificaat van Obama te vinden.

Palin

Wie ook lang twijfelde aan het Amerikaans-zijn van Obama maar onlangs toegaf te geloven dat die wel degelijk in de VS is geboren, is Sarah Palin. De running mate van McCain bij de vorige verkiezingen wordt gezien als iemand die ook hoge ogen kan gooien als presidentskandidaat, maar heeft nog geen enkele stap gezet richting een kandidatuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl