NOS NieuwsAangepast

Schalken ontkent beïnvloeden Jansen

Raadsheer Tom Schalken heeft geen probleem gehad met de aanwezigheid van arabist en getuige-deskundige Hans Jansen in het proces-Wilders op het beruchte diner van 3 mei. Dat verklaarde hij in de rechtbank Amsterdam bij het proces tegen Geert Wilders.

Omdat Schalken naar eigen zeggen geen enkele bemoeienis meer had met het proces-Wilders, zag hij er "op zichzelf geen kwaad in om in een setting van belangstellenden van gedachten te wisselen over de beschikking van het hof, waarover Jansen niet gehoord zou worden door de rechter-commissaris."

Schalken getuigt over het diner in mei vorig jaar dat in oktober de aanleiding was voor het afbreken van het proces-Wilders. De raadsheer maakte deel uit van het hof dat in een beschikking opdracht gaf tot de vervolging van Wilders. De PVV-leider staat terecht voor discriminatie en belediging van moslims en het aanzetten tot haat jegens hen.

Gefundeerd oordeel

Schalken ging op de bewuste avond met Jansen in gesprek over de beschikking van het hof. "Ik wilde hem informeren, zodat hij daar een gefundeerd oordeel zou kunnen vellen. Ik had in het geheel niet de bedoeling om Jansen te overtuigen van het gelijk van de beschikking", zei hij.

De advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, probeerde Schalken te ontlokken dat hij Jansen van mening wilde doen veranderen. Maar Schalken weigerde daarin mee te gaan. Hij bleef bij zijn stelling dat hij Jansen uitleg wilde geven.

Eerder getuigde Schalken dat hij het "beneden alle peil" vond dat Jansen de beschikking van het hof niet had gelezen. De sfeer tussen Schalken en Jansen was in de woorden van de raadsman niet best. Bij binnenkomst in het huis van gastheer Bertus Hendriks was Jansen onaangenaam verrast door de aanwezigheid van Schalken. Hendriks moest bemiddelen om een dreigend vertrek van één van de mannen te voorkomen.

Goedkeuring

Eerder getuigde arabist Jansen dat Schalken diens goedkeuring zocht "als arabist, als schrijver, als denker" over de beschikking van het hof. "Schalken deed een beroep op een soort collegialiteit", zei Jansen, "zo van, wij intellectuelen en hoogleraren, moeten dingen toch tot op het bot uitzoeken". Schalken vond dat "we in Nederland toch moeten weten wat je wel en wat je niet mag zeggen", aldus Jansen.

Jansen vertelde dat hij geen idee had wie er op het diner aanwezig zou zijn. Als hij had geweten dat er een lid van het hof aan tafel zou zitten dat opdracht had gegeven tot de vervolging van Wilders, was hij "zeker niet gekomen".

Jansen wist wel dat er over de rechtszaak tegen Geert Wilders zou worden gepraat. "Er was bij mij geen enkele twijfel dat het die avond zou gaan over de Wilderszaak en de islamologische aspecten daarvan." En later zei Jansen: "Een ieder ging ervan uit dat ik tot over mijn oren in de Wilderszaak zat".

Bedreigingen

Aan het begin van zijn getuigenverklaring vertelde Jansen dat hij niet met zijn rug naar Jeroen de Kreek wilde zitten, omdat die hem zou hebben bedreigd. De Kreek is een van de benadeelde partijen in het proces tegen Wilders.

Hij zou Jansen meerdere e-mails hebben gestuurd waarin hij onder meer beloofde Jansen "te slachten als een varken". Jansen heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging.

De Kreek werd door de rechtbank verzocht om de zaal te verlaten, wat hij meteen deed.

Vrijdag verder

Midden-Oostendeskundige en gastheer van het diner op 3 mei Bertus Hendriks zou ook nog ondervraagd worden. Maar door de lange ondervragingen van Jansen en Schalken kon dat niet meer doorgaan. Hendriks wordt nu vrijdag vanaf 09.00 uur ondervraagd. Jansen en Schalken zullen dan ook weer in de rechtbank aanwezig zijn. De rechter verzocht de drie getuigen om in de tussenliggende dagen geen contact met elkaar op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl