NOS NieuwsAangepast

Ouattara: Gbagbo moet naar Strafhof

Oud-president Gbagbo van Ivoorkust zal moeten terechtstaan voor zijn misdaden. Dat zegt de nieuwe president Ouattara. De bloedbaden van de afgelopen tijd moeten worden onderzocht door het Internationaal Strafhof, vindt hij.

Ouattara laat uitzoeken of Gbagbo ook in Ivoorkust terecht moet staan, voor wreedheden die hij zou hebben gepleegd sinds 1990.

Huisarrest

De verdreven president is onder huisarrest geplaatst. Volgens de minister van Justitie mogen hij en een aantal andere verdachten hun huis niet uit in afwachting van een rechtszaak. Waar Gbagbo is en wie de anderen zijn, is niet bekend.

Gbagbo werd maandag na een maandenlange strijd met zijn rivaal Ouattara opgepakt door Franse commando's en strijders van Ouattara.

Om de orde in Abidjan te handhaven, patrouilleren Ivoriaanse en Franse politieagenten gezamenlijk. Nu de rust in het land nagenoeg is teruggekeerd wordt het aantal Franse militairen in Ivoorkust teruggebracht van 1700 naar 900.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met de nieuwe president Ouattara gebeld en hem steun beloofd bij de wederopbouw van het land en het herstel van de eenheid en de veiligheid.

Obama en Ouattara spraken ook over het belang van een snel herstel van de economie en vooral van de cacaohandel, de belangrijkste inkomstenbron van Ivoorkust.

Trouw

De generaals die tot het laatst aan de kant van Gbagbo stonden, hebben nu trouw gezworen aan Ouattara. De chef-staf heeft leger en politie opgeroepen ook hun steun aan Ouattara toe te zeggen.

Ouattara won de presidentsverkiezingen in november. De internationale gemeenschap erkende hem als president van Ivoorkust, maar Gbagbo weigerde op te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl