Vier musea krijgen een spaceshuttle

NASA heeft bekendgemaakt wat er gaat gebeuren met de vier spaceshuttles die overblijven als later dit jaar het ruimteprogramma ten einde komt.

De ruimteveren zullen keurig over de Verenigde Staten worden verspreid en zijn in de toekomst te zien in de hoofdstad Washington en de staten Californië, New York en Florida. Medio volgend jaar worden de shuttles bij de musea afgeleverd.

Het was al bekend dat de Discovery naar het Smithsonian Museum bij de Amerikaanse hoofdstad zou gaan. Dat ruimteveer wordt gezien als de hoofdprijs, omdat de Discovery niet alleen het oudste ruimteschip is, maar ook de meeste missies heeft gevlogen.

Vliegdekschip

Het Smithsonian beschikte al over de testshuttle Enterprise, die nooit in de ruimte is geweest maar in de jaren zeventig werd gebruikt voor testvluchten. Om plaats te maken voor de Discovery zal de Enterprise verhuizen naar New York. 150.000 New Yorkers tekenden een petitie om een spaceshuttle naar hun stad te krijgen.

De Enterprise zal worden tentoongesteld in het Intrepid Sea and Air Museum, dat is opgebouwd rond het gelijknamige vliegdekschip uit de Tweede Wereldoorlog. De spaceshuttle zal niet aan boord komen te staan van de Intrepid, want daar is het gevaarte te zwaar voor. De Enterprise komt op de pier bij het schip te staan. Een glazen loods, waar nu nog een Concorde staat uitgestald, zal worden omgebouwd voor de shuttle.

Thuis

De Endeavour, die later deze maand zijn laatste vlucht zal maken, gaat naar Californië. De shuttle zal tentoongesteld worden in het California Science Center, waar ook al enkele Mercury en Apollo-capsules te zien zijn.

De laatste spaceshuttle blijft thuis. De Atlantis zal de hekkensluiter zijn van het spaceshuttleprogramma als het veer in juni gebruikt wordt in de 135ste en laatste missie. Daarna zal Atlantis een plekje krijgen in het bezoekerscentrum van het Kennedy Space Center, waar de shuttlelanceringen plaatsvonden. De Atlantis zal zo worden opgehangen dat het lijkt alsof het toestel net terugkeert uit de ruimte.

Zorg

In totaal dongen 21 Amerikaanse musea mee naar een shuttle. NASA-baas Bolden maakte zelf de vier uitgekozen musea bekend. Hij deed dat op op een feestje ter gelegenheid van de eerste reis van een spaceshuttle, op 12 april 1981.

Op deze manier hoopt NASA aan zoveel mogelijk mensen de shuttles te kunnen laten zien.

"Zorg goed voor deze shuttles", zei Bolden, die zelf als astronaut vier keer mocht meevliegen. "Ze hebben ons een goede dienst bewezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl