NOS NieuwsAangepast

Wapenbezit onderwerp onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de manier waarop het wapenbezit in Nederland is geregeld. De raad doet dat op verzoek van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Die wil weten of het systeem rondom de schietpartij in Alphen aan den Rijn voldoende heeft gefunctioneerd.

Tristan van der Vlis had meerdere wapenvergunningen en volgens het OM was hij suïcidaal. Er loopt al een strafrechtelijk onderzoek en een onderzoek van de Rijksrecherche naar het verstrekken van de wapenvergunningen aan Van der Vlis.

Zaterdag schoot de 24-jarige Van der Vlis in het winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen dood. Daarna sloeg hij de hand aan zichzelf.

Aangepast

Als alle onderzoeken achter de rug zijn, wil Opstelten bekijken of de regels rond het wapenbezit in Nederland en de toezicht daarop moeten worden aangepast.

Om in Nederland een wapenvergunning te krijgen moeten de aanvragers nu nog minimaal een jaar lid zijn van een schietvereniging. Ook mogen ze al acht of vier jaar - afhankelijk van het delict - geen strafblad hebben en moet de aanvrager geestelijk stabiel zijn.

In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen een vergunning voor één of meer wapens. Het zijn jagers of leden van een schietvereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl