NOS NieuwsAangepast

Onrust in kazernes om bezuinigingen

Op enkele kazernes zijn de gemoederen de afgelopen dagen hoog opgelopen over de aangekondigde bezuinigingen. Er was sprake van agressie en ongehoorzaamheid op de kazernes in Oirschot, Havelte en in Gilze-Rijen.

De vakbonden AFMP en ACOM maken zich er zorgen over. Militairen zouden met spullen hebben gegooid en vernielingen hebben aangericht. Volgens de bonden voelen de militairen zich boos, gefrustreerd en onzeker over hun positie.

Minister Hillen was gisteren op de vliegbasis Gilze-Rijen, samen met onder anderen de Commandant der Strijdkrachten Van Uhm. Tegenover zo'n 1000 militairen legde hij uit waarom het kabinet snijdt in het Defensie-budget.

Protest

Uit protest tegen de bezuinigingen wordt de komende tijd actie gevoerd op verschillende militaire locaties. De bonden trekken daarbij samen op.

Het startschot werd vandaag gegeven op de Johannes Postkazerne in Havelte. Zo'n 400 militairen deden mee aan een protestbijeenkomst. In Havelte verdwijnen ongeveer 200 arbeidsplaatsen omdat het 42e tankbataljon wordt opgeheven.

In totaal wil het kabinet 12.000 banen bij Defensie schrappen, waarvan de helft door gedwongen ontslagen. Op 16 juni hebben de bonden een landelijke actiedag gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl