NOS NieuwsAangepast

Gbagbo doet oproep tot einde strijd

Oud-president Gbagbo van Ivoorkust is ondervraagd en naar het hotel in Abidjan gebracht waar zijn rivaal, de gekozen president Ouattara tijdelijk zit. Gbagbo gaf zich over, nadat hij met hulp van Franse troepen uit z'n bunker was gehaald.

Gbagbo was overmeesterd door de Fransen. Na de overdracht aan Ouattara verscheen Gbagbo op een pro-Ouattara-tv-station en riep hij zijn aanhang op om de gevechten te staken.

Bloedbad voorkomen

De Fransen vielen met pantservoertuigen de residentie van Gbagbo in Abidjan aan. Volgens getuigen reed een colonne van enkele tientallen militaire voertuigen door de straten van Abidjan. Het Franse leger zei dat het met de actie een bloedbad wil voorkomen en wil verder geen toelichting geven.

Het is de bedoeling dat Gbagbo nu een document ondertekent waarmee hij de macht officieel overdraagt aan Ouattara. De Ivoriaanse VN-ambassadeur verwacht dat de troepen van Gbagbo hun wapens neerleggen zodra ze horen dat Gbagbo gevangen zit.

Zwaar geschut

Na vier maanden is de nachtmerrie voor de bevolking van Ivoorkust over, zei de ambassadeur. Hij zei ook dat Gbagbo zich voor de rechter zal moeten verantwoorden.

Het gebouw waar Gbagbo zich schuilhield, werd zondag al door Franse troepen en de VN onder vuur genomen. De residentie zou daarbij zwaar beschadigd zijn geraakt.

Het doel van die beschieting was het uitschakelen van zwaar geschut. Bij de aanval zouden twaalf aanhangers van Gbagbo om het leven zijn gekomen.

Overgegeven

Correspondent Pauline Bax in Abidjan bevestigt de arrestatie van Gbagbo. Volgens Bax is Gbagbo met zijn familie overgebracht naar het Golf-hotel waar zijn rivaal Ouattara zich ook bevindt. Het is niet bekend of Gbagbo gewond is geraakt bij de zware beschietingen van de Fransen van gisteravond op zijn residentie.

Onduidelijk is nog of met de arrestatie van Gbagbo de rust terugkeert in Ivoorkust. Er zijn volgens Bax nog veel mensen die de Franse arrestatie van Gbagbo beschouwen als een militair ingrijpen van een imperialistische macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl