NOS WielrennenAangepast

Vansummeren verrast in Roubaix

Johan Vansummeren is de verrassende winnaar van de 109de editie van Parijs-Roubaix.

De Belg van Garmin-Cervélo was de sterkste van een vroege kopgroep en profiteerde van de heibel die was ontstaan bij de toppers.

Een andere vroege vluchter, Maarten Tjallingii, eindigde op plaats drie. De Rabobank-renner reed een formidabele race, maar kwam bij de beslissende jump van Vansummeren net een klein beetje tekort.

Dertig kilometer eerder hadden Thor Hushovd, Alessandro Ballan en Fabian Cancellara de koplopers bijna te pakken, maar de drie gunden elkaar het licht in de ogen niet. Zij zakten terug in een groepje met Lars Boom, die het weer aan de stok kreeg met Juan Antonio Flecha. De achtervolging kwam te laat op gang. Een andere topfavoriet, Tom Boonen, had te kampen met pech en gaf voortijdig op.

"Écht goede benen"

Tjallingii was dolblij met zijn ereplaats. "Ik had echt goede benen. De hele dag al. Het ging écht goed. Ik had nog gehoopt om bij Summie (Vansummeren, red.) te komen, maar ik kwam er niet meer bij."

Vluchters laat op gang

Onder een strakblauwe hemel gingen om 10.20 uur 258 renners van start in de 109de editie van Parijs-Roubaix. Het pak moest in de Hel van het Noorden liefst 27 kasseistroken met een totale lengte van 51,5 kilometer bedwingen.

De aangename temperatuur zorgde ervoor dat het peloton er zin in had. Met een gemiddelde van 45 km/u was het voor de avonturiers dan ook een flinke opgave om een substantieel gat te slaan.

Pas na negentig kilometer lukte het acht man, onder wie Rabobank-renner Maarten Tjallingii, om weg te komen. Een uur later sloot zich daar nog eens een viertal, met Koen de Kort, bij aan. Met zijn elven zetten ze het pak op drie minuten.

Favorieten vertrouwen elkaar niet

In de aanloop naar het fameuze Bos van Arenberg werd de tegenaanval ingezet en slonk de voorsprong. Eenmaal in het bos kreeg Boonen materiaalpech en nog meer malheur verderop deed hem besluiten in de remmen te knijpen.

De andere grote jongens hielden zich nog even stil; tot aan Mons-en-Pévèle. Op die zware strook, op vijftig kilometer van de meet, trapte Cancellara het gaspedaal diep in en alleen Hushovd en Ballan konden de winnaar van vorig jaar volgen.

Het gat met de groep was nog maar 0.25, maar de drie vertrouwden elkaar voor geen meter. Ze hielden de benen stil en werden weer ingerekend door een groep met daarin Lars Boom en Tom Leezer.

Vansummeren is Tjallingii de baas

Ook die groep blonk echter uit in wantrouwen en sabotage. Boom en Flecha gingen bijna met elkaar op de vuist en de anderen weigerden Cancellara aan de zege te helpen, zodat de achtervolging nimmer op gang kwam.

Op de laatste zware kasseistrook, het Carrefour de l'Arbre, sprong Vansummeren weg uit de tot vier renners uitgedunde kopgroep. Met zijn laatste restje energie wist Tjallingii nog even te volgen, maar de Belg was net iets sterker.

Uit het achterveld kwam Cancellara in sneltreinvaart naar voren en hij eiste plaats twee op. Tjallingii werd derde en vierde zijn ereplek met recht alsof het een zege betrof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl