NOS NieuwsAangepast

Schietincidenten wereldwijd

Het is een beetje on-Nederlands nieuws: een jonge man met een camouflagebroek en een automatisch wapen schiet in het wilde weg om zich heen. Het schietincident in Alphen aan den Rijn is voor Nederland weliswaar een trieste primeur, elders in de wereld gebeurde het vaker. Een paar voorbeelden per land:

Verenigde Staten

20 april 1999, Columbine, Colorado. De wereld maakt voor het eerst kennis met het fenomeen 'school shootings', schietpartijen op scholen. Twee scholieren, Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17), vermoorden twaalf medestudenten en een leraar voor ze zelfmoord plegen. Ze hebben alles van tevoren gepland. In een aantal videoboodschappen leggen ze uit hoe ze tot hun daad gekomen zijn. De laatste videoboodschap namen ze een half uurtje voor het bloedbad op.16 april 2007, Virginia Tech, Virginia. Zijn familie maakt zich zorgen over Cho Seung-hui, vierde jaars student van Koreaans/Amerikaanse afkomst. De 23-jarige heeft psychische problemen. Op 16 april 2007 loopt hij met twee vuurwapens door zijn universiteit, de Virginia Polytechnic Institute and State University. Hij schiet 32 mensen dood voor hij zelfmoord pleegde.

Duitsland

26 april 2002, Erfurt. Op de laatste dag van een proefwerkweek komt de negentienjarige scholier Robert Steinhäuser het Gutenberg gymnasium binnen. Hij heeft een tas mee met wapens en zwarte kleding. Hij kleedt zich om op het herentoilet. Daarna begint hij, aanvankelijk gemaskerd, aan een gewelddadige tocht door de school. Na ongeveer twintig minuten maakt hij een einde aan zijn leven. Robert Steinhäuser schoot zeventien mensen dood. 11 maart 2009, Winnenden. Rond half tien 's ochtends opent de 17-jarige Tim Kretschmer, in zijn voormalige school, de Albertville Realschule, met een Beretta 92 pistool het vuur op willekeurige leerlingen en leraren. Als de politie arriveert, vlucht hij het schoolgebouw uit. Urenlang probeert de politie de schutter te pakken te krijgen. In totaal vuurt Kretschmer 112 kogels af, de laatste was voor hemzelf. Rond 13.00 uur maakt hij een einde aan zijn leven. Tim Kretschmer schoot vijftien mensen dood.

Finland

7 november 2007, Jokela. Op de YouTube-pagina van de achttienjarige scholier Pekka-Eric Auvinen verschijnt een onrustbarend bericht. "Ik ben klaar om te vechten en te sterven voor mijn daad. Ik, als natuurlijk selector, zal iedereen elimineren die er niet fit uitziet, het menselijk ras beschaamt of een mislukkeling van de natuurlijke selectie is". Even later gaat de Finse jongen naar zijn middelbare school, de Jokelas-school. Hij schiet negen mensen dood voor hij, na drie kwartier, zichzelf door het hoofd schiet. Hij sterft later, in het ziekenhuis. 23 september 2008, Kauhajoki. Matti Juhani Saari, 22 jaar en kok-in-opleiding, had op internet al een aantal filmpjes geplaatst waarin hij zijn met geweld dreigde. Op 23 september voegt de jonge Fin daad bij het woord en trekt met een Walther P22 Target en molotovcoctails door een school in Kauhajoki. Hij vermoordt tien mensen voor hij zichzelf door het hoofd schiet. De volgende dag overlijdt Matti Juhani Saari aan zijn verwonding. 31 december 2009, Espoo. Nadat de 43-jarige Ibrahim Shkupolli zijn ex-vriendin doodsteekt, begint hij in het Sello-winkelcentrum in Espoo, vlakbij de Finse hoofdstad Helsinki om zich heen te schieten. Vier mensen komen om. De dader is een Kosovaar met een crimineel verleden. Na het schietincident pleegt hij zelfmoord in zijn woning.

Slowakije

30 augustus 2010, Bratislava. Lubomír Harman is nogal op zichzelf: buiten zijn familie heeft hij nauwelijks contact met anderen. Op 30 augustus 2010 schiet hij vijf mensen van één familie dood, buren uit hetzelfde appartementsgebouw in Devínska Nová Ves, een buitenwijk van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Daarna gaat de man de straat op, waar hij in het wilde weg om zich heen schiet. Nog eens twee mensen komen om. Agenten verwonden de schutter, die zich daarna om het leven brengt.

Brazilië

7 april 2011, Rio de Janeiro. Twee dagen voor de schietpartij in Alphen aan de Rijn is er een soortgelijk incident aan de andere kant van de wereld. De 24 jarige Wellington Menezes de Oliveira heeft psychische problemen. dringt zijn voormalige school binnen en schiet om zich heen. Agenten schieten de man in zijn benen, waarna hij zelfmoord pleegt. Hij heeft twaalf scholieren van de Tasso da Silveira school vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl