Geen minderjarigen onder doden Alphen

Twee bezoekers van de herdenkingsdienst in de Goede Herderkerk in Alphen a/d Rijn»
Twee bezoekers van de herdenkingsdienst in de Goede Herderkerk in Alphen a/d Rijn ANP

Bij de schietpartij in Alphen aan de Rijn zijn geen minderjarigen omgekomen. Wel zijn twee meisjes van zes en tien jaar oud lichtgewond geraakt. De doden zijn drie mannen van 80, 49, en 42 jaar oud en drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar oud. Eén mannelijk slachtoffer is van Syrische afkomst, de andere doden komen uit Alphen aan de Rijn.

Twaalf gewonden liggen nog in het ziekenhuis, waarvan zeven er slecht, mogelijk kritiek, aan toe zijn. De gewonde mensen zijn acht vrouwen en negen mannen. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Alphen aan den Rijn.

Geen motief

Er werd ook meer bekend over de dader en zijn achtergrond. In de afscheidsbrief stond zoals bekend geen motief voor zijn daad maar stonden wel verwijzingen naar digitale bestanden. Uit die documenten kon de politie echter ook weinig nieuwe inzichten halen. Wel kwam hij suïcidaal over en was de informatie in de digitale bestanden volgens de politie eerder filosofisch dan bedreigend van aard.

In 2003 is Van der Vlis in contact gekomen met de politie wegens het gebruik van een luchtdrukpistool. Een man zou op straat met de luchtbuks van Van der Vlis' vader in zijn been geschoten zijn. Die zaak is uiteindelijk geseponeerd.

Experts

Forensische experts deden in Alphen aan den Rijn de hele nacht onderzoek in winkelcentrum Ridderhof. De teams kregen daarbij hulp van experts uit het hele land.

Alle lichamen die in het winkelcentrum lagen, zijn in de loop van de nacht weggehaald. Dat kon volgens het Openbaar Ministerie niet eerder vanwege het onderzoek.

De Ridderhof blijft afgezet met linten, de parkeergarage is in de loop van de ochtend weer opengegaan. Bij het winkelcentrum zijn gelegd en kaarsen aangestoken om de slachtoffers te herdenken.

De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot gistermiddag in het winkelcentrum met een mitrailleur om zich heen en pleegde daarna zelfmoord. Behalve de dader kwamen er zes om het leven, een zevende overleed later in het ziekenhuis.

Verbijsterd

Drie andere winkelcentra in Alphen, die ook waren afgesloten, zijn inmiddels weer vrijgegeven. De politie heeft geen explosieven gevonden.

Honderden mensen hebben tijdens een dienst in de Goede Herderkerk in Alphen aan den Rijn stilgestaan bij het drama. De voorganger van de protestantse kerk zei dat hij verbijsterd was en dat Alphen sinds gisteren in diepe rouw verkeert.

Deel deze pagina

Video

  • video Lichamen schietpartij Ridderhof geborgen Lichamen van slachtoffers van de schietpartij in Alphen a/d Rijn worden zaterdagavond in een lijkwagen... gelegd.
  • video Veel vragen over wapenvergunning van Tristan Verslaggever Lidwien Gevers in Alphen a/d Rijn bij winkelcentrum Ridderhof. Daar leggen mensen uit Alphen... bloemen neer voor de slachtoffers. Ook leven er bij hen veel vragen, onder meer over de wapenvergunning die de schutter had.
  • video Nog steeds sporenonderzoek in winkelcentrum Ridderhof De politie is nog steeds bezig met sporenonderzoek in het winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.... Gisteren richtte een 24-jarige man daar een bloedbad aan. Hij schoot zes mensen dood en zichzelf. Er zijn 15 gewonden.

Audio

  • Een deel van de kerkdienst in Alphen a/d Rijn Dominee Meindert Burema stond in zijn dienst stil bij de schietpartij van gisteren in winkelcentrum Ridderhof in Alphen a/d Rijn.
  • 'De kerk in Alphen a/d Rijn zat helemaal vol' Verslaggever Karin Alberts was bij de dienst in de Goede Herderkerk. Mensen die normaal naar De Bron gaan, gingen nu naar deze... kerk. De Bron is dicht bij het afgezette winkelcentrum Ridderhof. In de dienst werd stilgestaan bij gebeurtenissen van gisteren.
  • Alphen a/d Rijn is ook nieuws in het buitenland Het bloedbad in Alphen aan den Rijn is ook in het buitenland groot nieuws. Een kort overzicht.

Video en Audio

  • » "Deze garnalenvangsten zijn echt extreem" Audio De zee zit momenteel barstensvol garnalen. Vissers varen deze weken maar twee dagen uit, omdat de...23 okt 2014, 184 keer afgespeeld
  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 6969 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 3776 keer afgespeeld

Meer video en audio