NOS NieuwsAangepast

Alphen aan de Rijn herdenkt slachtoffers

Alphen aan den Rijn staat vandaag stil bij het bloedbad van gisteren in winkelcentrum Ridderhof.

Om tien uur begint in de Goede Herderkerk een dienst voor de slachtoffers van de schietpartij. Vanmiddag gaat burgemeester Eenhoorn bij een aantal gewonden op bezoek.

Het online-condoleanceregister is inmiddels door duizenden mensen getekend. De hele nacht is onderzoek gedaan bij het winkelcentrum in Alphen.

Auto

De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot daar aan het begin van de middag met een mitrailleur om zich heen. Zes mensen kwamen om het leven, daarna pleegde de schutter zelfmoord. Vijftien mensen raakten gewond.

Forensische experts hebben de hele nacht onderzoek gedaan in het winkelcentrum. Pas halverwege de nacht werden de eerste lichamen van de dodelijke slachtoffers weggehaald. Volgens het OM was dat niet eerder mogelijk vanwege uitgebreid sporenonderzoek. Dat kon pas beginnen toen bleek dat er geen explosieven in het winkelcentrum lagen.

Geen motief

Ook in drie andere winkelcentra in Alphen aan den Rijn zijn geen bommen gevonden. De dader had daar in een briefje op gehint.

Bij het onderzoek kregen de teams hulp van onderzoekers uit andere delen van het land. Omwonenden die vanwege de evacuatie gistermiddag hun huis uit moesten, konden aan het begin van de nacht weer terug.

Het is niet duidelijk waarom de schutter tot zijn daad kwam. Er is in de flat van de schutter wel een afscheidsbriefje gevonden, maar daar blijkt volgens het Openbaar Ministerie geen duidelijk motief uit.

Tweet

In Rotterdam heeft een jongen op internet gedreigd dat hij ook een dergelijke schietpartij wilde uitvoeren. De jongen van zeventien schreef in een bericht op Twitter dat hij de gebeurtenis in Alphen aan den Rijn "dunnetjes over zou doen" in de wijk Hoogvliet.

Na een tip over de tweet heeft de politie de jongen vannacht opgespoord en opgepakt. Hij is vastgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl