Geen echt motief in afscheidsbrief

De flat in Alphen a/d Rijn waar de dader woonde»
De flat in Alphen a/d Rijn waar de dader woonde NOS

Uit de afscheidsbrief die de 24-jarige schutter uit Alphen aan den Rijn heeft achtergelaten, komt geen duidelijk motief naar voren. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanavond bekendgemaakt.

De dader, Tristan van der Vlis, is een 24-jarige Alphenaar. Hij was een bekende van de politie in verband met wapenbezit. Ooggetuigen beschrijven hem als een blonde man met "dode ogen". Hij droeg tijdens de schietpartij een bomberjack en camouflagebroek en was alleen.

Forensisch onderzoek

Bij de schietpartij kwamen zes bezoekers van winkelcentrum De Ridderhof om het leven. De lichamen liggen nog steeds op de plek waar het drama zich heeft afgespeeld vanwege uitgebreid forensisch onderzoek.

Zeker zestien mensen raakten gewond bij de daad van de 24-jarige man, die uiteindelijk zichzelf door het hoofd schoot. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen. Een aantal gewonden verkeert in levensgevaar.

Politie en justitie doen de komende dagen nader onderzoek naar het motief van de man. Zondag wordt er in Alphen een bijeenkomst gehouden om de slachtoffers te herdenken.

Afscheidsbrief

De dader had drie wapens in zijn bezit en was lid van een schietvereniging, maar hij had geen militaire achtergrond, zegt de politie. Hij had een vergunning om vijf wapens thuis te hebben. Het is nog niet bekend of hij heeft geschoten met een wapen waarvoor hij een vergunning heeft.

De man woonde met zijn vader in een flat vlak achter het winkelcentrum. Onder de slachtoffers zijn voor zover bekend geen familieleden van de man, zoals sommige bronnen meldden. Zijn afscheidsbrief lag in zijn huis en werd gevonden door zijn moeder.

Computer

In de auto van de dader is ook een briefje gevonden waarop vermeld stond dat in drie winkelcentra in Alphen explosieven zouden liggen. Die zijn aan het eind van de middag ontruimd.

De drie centra waarom het gaat zijn De Herenhof, ook in de wijk Ridderveld, De Aarhof in het centrum van Alphen aan den Rijn en De Atlas in de wijk Kerk en Zaan. Voor mensen uit de woningen boven en nabij de winkelcentra is opvang geregeld.

Zo'n 150 politiemensen doen mee aan het onderzoek in de flat van de dader en de winkelcentra. Er worden ook rechercheurs ingezet om de nabestaanden bij te staan. Uit de flat, op ongeveer 150 meter van het winkelcentrum, is onder meer een computer naar buiten gedragen.

Sporenonderzoek gestaakt

Vanwege de ontruimingen is het sporenonderzoek op de plaats van de schietpartij vanavond gestaakt. De politie wil eerst weten of er geen gevaar is in winkelcentrum De Ridderhof.

De schietpartij in De Ridderhof is volgens de politie vastgelegd op beveiligingscamera's. Rechercheurs zijn de beelden aan het bekijken.

Eerder schietincident

Er is volgens de burgemeester "geen enkele aanwijzing" dat er een relatie is met het schietincident van vorige week in Alphen, waarbij twee mensen omkwamen.

Deel deze pagina

Video

In een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn heeft een man met een automatische wapen zeker zeven mensen... doodgeschoten en elf mensen verwond. De dader heeft daarna zelfmoord gepleegd. Over zijn motief is nog niets bekend. Aan het eind van de middag gaf het crisisteam in Alphen de laatste persconferentie.

 • 'Zo'n dag hoop je nooit mee te maken'

  In een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn heeft een man met een automatische wapen zeker zeven mensen... doodgeschoten en elf mensen verwond. De dader heeft daarna zelfmoord gepleegd. Over zijn motief is nog niets bekend. Aan het eind van de middag gaf het crisisteam in Alphen de laatste persconferentie.

 • 'Er is bepaalde dreiging van het briefje uitgegaan'

  Verslaggever Lidwien Gevers in gesprek met waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn.

 • Tweede persconferentie schietpartij Alphen

  Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn gaf rond vijf uur vanmiddag een tweede persconferentie over de... schietpartij in Alphen a/d Rijn.

 • Persconferentie: verklaring hoofdofficier Nooy

  Kitty Nooy, hoofdofficier politieregio Hollands Midden, geeft tekst en uitleg over het schietincident op de... persconferentie in Alphen aan den Rijn.

 • Persconferentie: verklaring hoofdcommissaris Stikvoort

  Jan Stikvoort, hoofdcommissaris politiekorps Hollands Midden, geeft tekst en uitleg over het schietincident... op de persconferentie in Alphen aan den Rijn.

 • Personferentie: vraag en antwoord

  Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn gaf rond vijf uur vanmiddag, samen met hoofdofficier Kitty Nooy en... hoofdcommissaris Jan Stikvoort, een tweede persconferentie over de schietpartij in Alphen a/d Rijn. Het drietal geeft antwoord op vragen van de aanwezige journalisten. Let op: het geluid is niet altijd even goed.

Audio

 • Derde persconferentie schietpartij Alphen a/d Rijn Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn gaf rond 20.00 uur vanavond samen met hoofdofficier Kitty Nooy en hoofdcommissaris Jan... Stikvoort, een derde persconferentie over de schietpartij in Alphen a/d Rijn.

Video en Audio

 • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
 • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
 • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio