Burgemeester: het is een ongekende ramp

"Wat zich vandaag in De Ridderhof heeft afgespeeld, is een ramp van ongekende omvang." Dat zei waarnemend burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn op de eerste persconferentie naar aanleiding van het bloedbad in het winkelcentrum in zijn gemeente.

Volgens Eenhoorn is wat er gebeurd is "te verschrikkelijk voor woorden". Hij sprak van een "bijna niet te begrijpen situatie".

Eenhoorn betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers en hun naasten. Voor de betrokkenen is opvang geregeld in een kerkgebouw en op het politiebureau.

Koninklijk huis

Koningin Beatrix heeft laten weten dat ze sprakeloos is door het grote verdriet dat zovelen in Alphen aan den Rijn is aangedaan. Ze leeft intens mee met de slachtoffers en nabestaanden.

Haar schoondochter prinses Máxima reageerde ook. Op een bijeenkomst van de scouting in de Ridderzaal in Den Haag wijdde ze enkele zinnen aan het drama in Alphen aan den Rijn. Ze zei dat haar gedachten uitgaan naar de slachtoffers en de families.

Haagse reacties

Ook premier Rutte leeft mee met de betrokkenen. Hij heeft het gevoel dat een zonovergoten dag veranderde in een nachtmerrie, zei hij in een reactie. "Jet gaat ervan uit dat zoiets niet gebeurt."

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is geschokt. "Dit is een drama voor Alphen aan den Rijn en voor Nederland," zegt hij.

De nationale overheid biedt waar nodig ondersteuning aan de hulpverleners. "Ons medeleven gaat uit naar al die mensen die getuige zijn geweest van deze verschrikkelijke gebeurtenis," zegt Opstelten.

Afschuw

Ook andere politici reageren met afschuw op het bloedbad in Alphen aan den Rijn. Een keur uit de reacties via Twitter:

"Onvoorstelbaar wat een vreselijk drama in Alphen aan den Rijn. Gedachten en medeleven aan alle slachtoffers en hun nabestaanden en vrienden." (PVV-leider Wilders)

"Wat een drama in Alphen a/d Rijn. Mijn medeleven aan alle slachtoffers en hun familie." (SP-fractievoorzitter Roemer)

"Bizar, dat dit in Nederland kan gebeuren zeg. Geen woorden voor." (minister De Jager van Financiën)

"Wat een afschuwelijk drama in #Alphen." (GroenLinks-Kamerlid Van Gent)

"Verschrikkelijk! Daar staat je verstand van stil." (André Rouvoet van de ChristenUnie)

"Onbeschrijfelijk leed, zoveel mensen ineens in rouw gedompeld. Onvoorstelbaar." (SGP-leider Van der Staaij)

Signalen

Volgens veiligheidsdeskundige Glenn Schoen is zo'n incident in Nederland nog nooit voorgekomen. Wel waren er de afgelopen jaren in onder meer Duitsland en Finland soortgelijke schietpartijen. "Het past in een internationaal patroon," zegt Schoen.

Uit vorige gevallen blijkt dat de dader vaak iemand is die zijn daad langer heeft gepland, zegt Schoen. Ook leert de ervaring dat de dader veelal van tevoren signalen heeft afgegeven over zijn geplande daad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl