Schietpartij Alphen a/d Rijn, een overzicht

Ook andere winkelcentra in Alphen a/d Rijn worden afgezet»
Ook andere winkelcentra in Alphen a/d Rijn worden afgezet Mathilde Baars / NOS Ooggetuige

Even na twaalf uur heeft er een schietpartij plaatsgevonden in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Er zijn zeven doden gevallen, onder wie de dader. Ook zijn er gewonden. Sommigen zijn er slecht aan toe. Verder is er nog veel onduidelijk. Volg de ontwikkelingen van minuut tot minuut vanaf 14.00 uur.

22.45 uur: Einde

Tot zo ver dit live-verslag van de gebeurtenissen in Alphen aan den Rijn. Vanaf morgenochtend kunt u weer terecht op NOS.nl voor het laatste nieuws. De komende nacht kunt u voor het laatste nieuws terecht op NOS Teletekst 101.

22.32 uur: Bewoners winkelcentra vanavond niet meer naar huis

De inwoners van de winkelcentra kunnen vanavond niet meer naar huis, meldt de gemeente.

22.15 uur: Eenhoorn: 'Alphen rouwt'

Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn heeft een verklaring laten plaatsen op de website van de gemeente.

"Vandaag is een dag met een grote zwarte rand. Dit hakt in onze samenleving. Ik hoop dat mensen de weg naar elkaar en naar ons weten te vinden om uiting te geven aan hun verdriet en aan hun angsten die het gevolg zijn van dit vreselijke incident.

Er zijn zeven dodelijke slachtoffers te betreuren. Het onderzoek naar de precieze toedracht heeft tot gevolg dat de lichamen nog ter plaatse liggen. Dat is verschrikkelijk voor de familie en voor alle mensen in de omgeving die daar nog mee worden geconfronteerd. De komende uren hopen wij dit af te kunnen ronden.

Wij zullen ons de komende dagen in eerste instantie richten op de zorg van de slachtoffers. Er liggen nog mensen in het ziekenhuis waarvan sommigen zwaar gewond. Morgen ga ik zoveel mogelijk mensen bezoeken.

Alphen rouwt. Uit het hele land krijgen wij veel reacties van steun. Via onze website kan een ieder die daar behoefte heeft uiting geven aan zijn of haar verdriet. Op woensdag organiseren wij een samenzijn waarin wij de slachtoffers zullen gedenken.

De mensen die als gevolg van de ontruiming hun huis hebben moeten verlaten kunnen vanavond niet meer terug. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.

Ik wil mijn waardering uitspreken voor de vele mensen van alle hulpdiensten en de gemeente die zich de hele dag en avond hiervoor hebben ingezet. Ook de rust waarmee de bevolking heeft gereageerd heeft mij goed gedaan."

22.10 uur: Geen motief in afscheidsbrief

Uit de afscheidsbrief die de 24-jarige Tristan van der Vlis achterliet komt geen duidelijk motief naar voren. Dat heeft het OM zaterdagavond gemeld. Politie en justitie doen de komende dagen nader onderzoek om het motief van de man die zaterdag een bloedbad aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn te achterhalen, meldt het OM.

21.59 uur: Lichamen liggen er nog

De lichamen van de doden liggen nog in het winkelcentrum in verband met forensisch onderzoek. Dat meldt de gemeente. Vermoedelijk blijven de lichamen zeker tot drie uur vannacht liggen.

21.54 uur: Informatiebijeenkomst

Morgenavond worden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor winkeliers en ooggetuigen. Nadere info volgt nog.

21.45 uur: Publieksvoorlichting Alphen tot 00.00 uur

De publieksvoorlichting van de gemeente Alphen aan den Rijn blijft open tot 00.00 uur. Morgen open vanaf 08.00 uur. Dat twittert de gemeente.

21.40 uur: Contact met politie in 2003

Tristan van der Vlis kwam in 2003 in aanraking met de politie wegens overtreding van de wet wapens en munitie. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

20.44 uur: Geen persconferentie meer

Er komt vandaag geen persconferentie meer.

20.34 uur: Schietvereniging

Een lid van een schietvereniging mag maximaal vijf wapens hebben. Dat mogen alleen 'enkelschots-wapens' zijn. Automatische wapens zijn alleen voorbehouden aan het leger en het arrestatieteam de politie, en absoluut niet voor burgers.

20.26 uur: Vader en moeder niet gewond

De vader en moeder van de dader zijn niet gewond geraakt. Geruchten daarover deden de ronde. De lijst met slachtoffers wordt nog niet bekendgemaakt omdat het forensisch onderzoek nog loopt. De dader was lid van een schietvereniging. Hij had een vergunning voor vijf wapens. Hij bezat er drie. Het is niet duidelijk of de dader van die wapens heeft gebruikt. De dader is een 24-jarige autochtone Alphenaar die bij zijn vader woonde. Hij is geen ex-militair. Hij heeft een afscheidsbrief achtergelaten. Niet bekend is wat daar instaat. Ook was er een brief dat er nog drie explosieven lagen in andere winkelcentra.

20.16 uur: Persconferentie

Persconferentie begonnen op Radio 1. Na het Acht uur Journaal ook te volgen op Journaal24.

20.00 uur: Winkeliers herkennen dader schietpartij

Twee winkeliers hebben tegenover de NOS bevestigd dat zij de dader hebben herkend. Het zou gaan om Tristan van der Vlis. Zijn moeder had een modezaak in het winkelcentrum.

19.58 uur: Persconferentie live

De persconferentie begint om omstreeks 20.15 uur. Na het Acht uur Journaal wordt er op Journaal24 direct geschakeld naar de persconferentie. Aan het eind van de persconferentie wordt de hele persbijeenkomst integraal herhaald.

19.45 uur: Máxima: moeilijke dag voor Nederland

Prinses Máxima reageert op het drama in Alphen aan den Rijn.

19.32 uur: Persconferentie

Persconferentie van gemeente waarschijnlijk om 20.00 uur.

19.22 uur: Dader

Wat officieel is bevestigd: een bekende van de politie, autochtoon, afkomstig uit Alphen aan den Rijn, heeft zichzelf door het hoofd geschoten, geen aanwijzingen voor militair verleden. Niet officieel bevestigd: zijn naam, geboortedatum relatie met ouders, wel of geen drugsgebruiker.

19.05 uur: Inval in woning

De politie heeft een huiszoeking gedaan in een woning in de buurt van het winkelcentrum. Er worden computers naar buiten gedragen. De pers wordt op afstand gehouden. Er zijn veel politieteams in de buurt.

18.57 uur: Twitterstilte

Om 20.00 uur wordt er een twitterstilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. Dat wordt flink rondgetwitterd.

18.53 uur: Nieuwe persconferentie

Later vanavond volgt een nieuwe persconferentie. De politie wil nog niets vertellen over de identiteit van de dader.

18.36 uur: Gesprek met waarnemend burgemeester Eenhoorn

18.27 uur: Zevende dode

De schietpartij in Alphen heeft een zevende dode. Dat meldt de gemeente op haar website. Er zijn zestien gewonden.

18.19 uur: Bereikbaarheid gemeente

De gemeente Alphen aan de Rijn schakelde een kwartier geleden nog door naar bandje: "Welkom bij de gemeente... wij zijn bereikbaar maandag-vrijdag". Maar om 17.37 uur kregen we ze wel aan de lijn, de telefoniste vertelde: "We worden platgebeld, bij meer dan 20 bellers slaat hij op tilt en krijg je dat bandje, daar wordt aan gewerkt."

18.02 uur: Gewonde jongen

Ooggetuige Vince meldt via ooggetuige@nos.nl:

"Het was rond twaalf uur. Ik kwam net het winkelcentrum binnen. Een paar minuten was het rustig. Toen ik schoten hoorden ging ik op de grond liggen. Toen zag ik de man en hij zag blijkbaar dat kind. Hij begon op hem te schieten (het was een jongen) Eén schot kwam in zijn been toen viel hij op de grond. Toen ging de man door en ik ging zo snel mogelijk naar hem toe. Ik had zijn been met een trui verbonden. Hij zei tegen mij dat hij alleen was en dat hij naar huis wilde. Niet veel later kwam het ambulance personeel en hebben ze hem meegenomen."

17.47 uur: Zes doden, zestien gewonden

De gemeente Alphen aan den Rijn meldt dat er zes doden zijn en zestien gewonden.

17.37 uur: Drie andere geëvacueerde winkelcentra

De drie winkelcentra die waarschijnlijk gesloten zijn, zijn: De Herenhof, De Aarhof en de Atlas.

Vraag en antwoord-gedeelte van de persconferentië:

17.23 uur: Ziekenhuis

Verschillende mensen melden de NOS, via ooggetuige@nos.nl, dat het ziekenhuis in Alphen aan den Rijn in het weekend gesloten is. Het ziekenhuis is er door de week alleen voor kleine ingrepen. Voor EHBO en spoedeisende hulp moeten inwoners naar Leiderdorp of Leiden.

Reactie ziekenhuis: het ziekenhuis in Alphen aan den Rijn is een dagziekenhuis. In het weekend is er een huisartsenpost open. Patiënten worden in het weekend ondergebracht in ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Gouda.

17.14 uur: Geen aanwijzingen voor ex-militair

Er zijn volgens justitie geen aanwijzingen dat de dader een ex-militair was, zoals in geruchten de ronde deed.

Bekijk persconferentie:

17.12 uur: Politie was er tijdens schieten

De politiecommissaris vertelt dat de politie ter plekke was toen het schieten nog voortduurde. De agenten moesten zich door de menigte dringen. Ze passeerden daarbij al slachtoffers.

17.10 uur: Winkelcentra

Eenhoorn wil niet zeggen welke winkelcentra zijn ontruimd.

17.09 uur: Wapen

Het wapen was waarschijnlijk automatisch wapen.

17.06 uur: Dader bekende van de politie

De dader is een bekende van de politie. Er wordt nog onderzoek gedaan naar wat precies.

17.05 uur: Lijst slachtoffers

Lijst van slachtoffer wordt (waarschijnlijk) rond 18.00 uur bekend gemaakt. Het is niet duidelijk of de kinderen die slachtoffer zijn, onder de doden zijn.

17.04 uur: Geen verband

Er is geen verband met de schietpartij van vorige week in Alphen aan den Rijn. Eenhoorn zegt dat alle informatie zo snel mogelijk naar buiten wordt gebracht zodra dat kan. De winkelcentra blijven tot nader order gesloten.

17.03 uur: Briefje van dader

Justitie doet nog onderzoek naar geruchten dat de dader een briefje zou hebben achtergelaten voor justitie.

17.02 uur: Ook enkele kinderen onder slachtoffers

Eenhoorn meldt dat er ook enkele kinderen onder de slachtoffers zijn. De lijst met slachtoffers is bijna bekend. Wordt waarschijnlijk binnen enkele uren openbaar gemaakt.

17.01 uur: Dader vrijwel zeker bekend

De dader is een autochtone man uit Alphen aan den Rijn. Hij handelde alleen.

17.00 uur: Drie winkelcentra uit voorzorg ontruimd

Drie winkelcentra uit voorzorg ontruimd. Nadere mededelingen volgen.

16.58 uur: Landelijk noodnummer

Er is nu ook landelijk nummer voor hulp: 0900-0101.

16.51 uur: Persconferentie

De persconferentie begint met Bas Eenhoorn, waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn. "Zes doden, aantal gewonden, enkelen in levensgevaar. Incident van ongekende omvang. Hare Majesteit de Koningin betuigt medeleven met deze vreselijke situatie, met alles wat de mensen is overkomen. Minister-president Rutte heeft laten weten met medeleven te bekijken."

16.50 uur: 'Ander winkelcentrum ontruimd'

Verslaggever Tako Rietveld meldt dat er in Alphen een ander winkelcentrum wordt ontruimd. Er zou een bommelding zijn en mogelijk loopt er nog een gevaarlijk persoon rond.

16.47 uur: Marechaussee bij winkelcentrum

Verslaggever Jeroen Wollaars meldt dat er drie busjes van de marechessausee bij het winkelcentrum zijn aangekomen.

16.45 uur: Persconferentie over enkele minuten

De persconferentie vindt zo meteen plaats.

16.41 uur: Ooggetuige

Ooggetuige Peter meldt, via ooggetuige@nos.nl:

"Wij zaten op het balkon en hoorde schieten. Toen wij keken zagen we een man schietend met een (wat we dachten) een geweer de trap op lopen bij Kruidvat. Ik heb gelijk de politie gebeld. Wij zitten aan de andere kant dan waar de meeste opnamen zijn gemaakt. Wij hoorden hem schieten over het winkelcentrum gaan. Het schieten heeft ongeveer 2 minuten geduur. De eerste politieauto was aan onze kant na ca 8 minuten aanwezig. De EOD tesamen met brandweer en ambulance. zijn nu weg. Alleen mannen in witte pakken ( waarschijnlijk de TR) zijn nog aanwezig. Volgens ons ligt nog een overledene bij de onderzochte auto."

16.39 uur: Ooggetuige

Een ooggetuige maakte enkele foto's van het drama. Beluister zijn relaas.

16.33 uur: Condoleanceregister

Er is een condoleanceregister geopend.

16.24 uur: Mogelijke naam

De NOS heeft mogelijk de naam achterhaald van de dader. We zoeken nog nader uit.

16.19 uur: 'Geschokt door het verschrikkelijke drama'

Reactie minister Opstelten van Justitie en Veiligheid:

"Wij zijn geschokt door het verschrikkelijke drama dat zich vanmiddag heeft afgespeeld in Alphen aan den Rijn. Dit is een drama voor Alphen aan den Rijn en voor Nederland. Onze zorg en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun dierbaren. Ons medeleven gaat ook uit naar al die mensen die getuige zijn geweest van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Ik heb contact gehad met burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn en ik heb ons medeleven overgebracht. Ook heb ik aangegeven dat wij vanuit de nationale overheid ondersteuning zullen bieden, daar waar nodig. Wij geven steun aan het beleidsteam onder leiding van de burgemeester en de betrokken operationele diensten en hulpverleners."

16.17 uur: Nieuwe persconferentie

Er komt een nieuwe persconferentie om 16.45 uur.

16.08 uur: Uitzendingen

De uitzendingen van de NOS op Nederland 1 en Radio 1 gaan door tot zeker 18.00 uur.

16.07 uur: Overleg crisisteam

NOS-verslaggever was bij de kamer waar het crisisteam bijeen was.

15.49 uur: OM: één dader

Het Openbaar Ministerie meldt dat het 100 procent zeker is dat er geen tweede schutter is geweest.

15.35 uur: Publieksnummer

Er is een publieksnummer geopend voor vragen: 0172-465073.

15.34 uur: Nog nooit eerder in Nederland

Veiligheidsdeskundige Glenn Schoen over het schietincident in Alphen. "We hebben zo'n incident nog niet eerder in Nederland gezien, maar wel in het buitenland."

15.31 uur: Mogelijk persconferentie na overleg

Burgemeester Eenhoorn en het crisisteam houden momenteel een overleg. Verwacht wordt dat daarna nog een persconferentie volgt.

15.29 uur: Onduidelijkheden

Het is onduidelijk hoe lang de man om zich heen heeft geschoten. Sommige getuigen zeggen 10 tot 20 minuten. Anderen spreken van enkele minuten.

15.23 uur: Geschoten bij kassa

Er zou onder meer geschoten zijn bij de kassa van Albert Heijn.

15.16 uur: 'Blonde man van 25'

Een ooggetuige meldt dat de dader een blonde man was van ongeveer 25 jaar. Hij zou zichzelf met een ander wapen van het leven hebben beroofd.

15.10 uur: Slachtoffer was vrouw die in winkel werkte

Verslaggever Jeroen Wollaars meldt: Eén van de doden is een vrouw die in het winkelcentrum werkte. Ze werd door het hoofd geschoten.

15.01 uur: 'Ramp van ongekende omvang'

Waarnemend burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn noemt de schietpartij "een ramp van ongekende omvang". Hij zei dat op de persconferentie. "Het is te verschrikkelijk voor woorden." Hij sprak van een bijna niet te begrijpen situatie. Eenhoorn sprak zijn medeleven uit aan de slachtoffers en hun familie. Voor de betrokkenen is opvang geregeld in een kerkgebouw en op het politiebureau.

14.59 uur: Verslag Jeroen Wollaars

Verslaggever Jeroen Wollaars is in Alphen aan den Rijn.

14.45 uur: Zes doden

Waarnemend burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn meldt dat er zes doden zijn geteld, onder wie de schutter. Vier mensen zijn zwaargewond, vijf mensen middelgewond en twee mensen lichtgewond.

14.44 uur: Persconferentie live

Volg live de persconferentie via Journaal 24.

14.38 uur: Zestien gewonden

De politie Alphen aan den Rijn meldt op Twitter dat er zestien gewonden zijn.

14.36 uur: Ooggetuigen gezocht

Heeft u foto's van de schietpartij in Alphen aan den Rijn? Was u ooggetuige? De NOS onvangt graag uw informatie en beeld: ooggetuige@nos.nl

14.32 uur: Extra uitzending NOS Journaal

Het NOS Journaal zendt live uit. De uitzending is te volgen op Journaal 24.

14.27 uur: Verslag Pauline Broekema

Latifa van modesalon Liyana stond in haar winkel toen ze de knallen hoorde. "Er kwam een vrouw de winkel binnen gerend, die riep: 'Ik ben geraakt, ik ben geraakt'.'' Latifa keek naar het been van de vrouw. Er zat een diepe schotwond in.

"Ik heb ze nu, ik laat ze nooit meer los", zegt een moeder die haar twee volwassen kinderen uit het winkelcentrum heeft gehaald.

14.26 uur: Automatisch vuurwapen

De gemeente Alphen aan den Rijn twittert dat de dader heeft geschoten met een automatisch vuurwapen. De gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen overgebracht.

14.22 uur: Persconferentie uitgesteld

De persconferentie van de politie en de gemeente staat nu aangekondigd voor 14.30 uur.

14.14 uur: Verslag Pauline Broekema

"De zoon van de slager hoorde de kogels langs zijn hoofd fluiten", zegt een jongen bij de rood-witte afzetting. Hijzelf was bij de visboer om kibbeling te halen. We hoorden schoten, zegt hij. Een moeder met een kinderwagen belt naar huis om te informeren of haar dochter terecht is. Net voor het schieten begon was ze weg uit het winkelcentrum. Twee mannen stellen vast dat het dus nog erger kan. Na de schietpartij laatst in dezelfde wijk, waarbij twee doden vielen. Het jaren 70-winkelcentrum is door de politie afgesloten. Politiemotoren, politiewagens rijden naar de plek. Het is een winkelcentrum waar de hele buurt zijn boodschappen deed. Een doorsnee winkelcentrum met een Albert Heijn, C1000, kleine restaurants en middenstanders. "Er schijnt zelfs iemand in een rolstoel getroffen te zijn", zegt een jongen ontzet.

14.10 uur: Politie: vier doden

De politie meldt dat er vier doden zijn, onder wie de dader. Negen mensen zijn gewond, waarvan aantal zwaargewond. Er is één dader.

14.18 uur: Ooggetuige

Een winkelier heeft alles zien gebeuren.

14.05 uur: Persconferentie

Rond 14.15 uur geeft de politie een persconferentie. Die is live te volgen via Journaal 24.

14.00 uur: Mogelijk meerdere daders

Verslaggever Jeroen de Jager meldt dat er mogelijk meerdere daders zijn.

Kaart met daarop winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn


Schietpartij Alphen aan den Rijn weergeven op een grotere kaart

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio