Schietpartij Alphen eist zevende leven

Onderzoek op de plek waar één van de slachtoffers ligt»
Onderzoek op de plek waar één van de slachtoffers ligt ANP

De schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn heeft een zevende leven geëist. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

Behalve zeven doden zijn er ook zeker zestien gewonden. Onder de slachtoffers zijn ook enkele kinderen. De gemeente heeft gezegd de namen van de slachtoffers nog bekend te maken.

Enkele gewonden zijn er zeer slecht aan toe, zei waarnemend burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn eerder vanmiddag. Voor hun leven wordt gevreesd.

Dader

Onder de doden is ook de dader. Hij liep even voor twaalven vanmiddag al schietend met een automatisch wapen door het winkelcentrum. Nadat hij zijn slachtoffers had gemaakt, schoot hij zichzelf met een ander wapen door het hoofd.

De dader is een 24-jarige man uit Alphen aan den Rijn, die Tristan van der Vlis heette. Hij was bekend bij de politie wegens wapenbezit. Zijn huis is inmiddels doorzocht. Zijn moeder heeft een afscheidsbrief gevonden. De inhoud daarvan is niet bekendgemaakt.

Paniek

Op het moment van de schietpartij waren ern veel mensen in winkelcentrum De Ridderhof. Er brak paniek uit toen de schutter het vuur opende. Veel winkels sloten de deuren en lieten rolluiken neer.

De eigenaar van een dierenwinkel zag alles gebeuren. "Er waren veel rennende mensen. Ik zag mensen op de grond liggen. Toen ik de dader zag, ben ik naar binnen gegaan en heb ik de rolluiken dichtgedaan."

Een andere ooggetuige vertelt dat ze zich met twee bejaarde vrouwen opsloot in een toilet. Van daaruit belde ze met de politie, die intussen al onderweg was. Weer een ander heeft de schietpartij zelf niet gezien, maar zag bij aankomst een dode op de parkeerplaats liggen.

Crisisteam

Inmiddels is het winkelcentrum en het omliggende gebied afgezet met manshoge bouwhekken. De politie heeft het sporenonderzoek nog niet afgerond. Op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn is sinds het begin van de middag een crisisteam bijeen.

Er is een landelijk informatienummer opengesteld: 0800-1351.

Drie van de gewonden zijn opgenomen in het Groene Hart-ziekenhuis in Gouda. Zij verkeren buiten levensgevaar. De meeste slachtoffers liggen in het Rijnland Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn.


Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn


Schietpartij Alphen aan den Rijn weergeven op een grotere kaart

Deel deze pagina

Video

  • video Drama in Alphen aan den Rijn In een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn heeft een man met een automatische wapen zeker zeven mensen... doodgeschoten en elf mensen verwond. De dader heeft daarna zelfmoord gepleegd. Over zijn motief is nog niets bekend.
  • video Ooggetuigen van de schietpartij in Alphen Enkele inwoners van Alphen a/d Rijn die zagen hoe een man met een mitrailleur om zich heen schoot in... winkelcentrum Ridderhof.

Audio

  • 'Automatisch wapen niet makkelijk te verkrijgen' Verslaggever Robert Bas is bij de kamer waar de burgemeester van Alphen a/d Rijn en zijn crisisteam bijeen zijn.
  • Ooggetuige schietpartij winkelcentrum Alphen a/d Rijn Bij winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn is even na twaalven geschoten. Volgens omwonenden zijn bij de schietpartij doden... en gewonden gevallen. Een winkelier zag het gebeuren.
  • Verslagger Jeroen de Jager in Alphen a/d Rijn (14.00 uur) Er zijn volgens de politie mogelijk meerdere daders betrokken bij de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen a/d Rijn.... Daarbij zijn vier doden gevallen en vele gewonden.
  • Veiligheidsdeskundige: zeer uitzonderlijk incident Veiligheidsdeskundige Glenn Schoen over het schietincident in Alphen a/d Rijn. We hebben zo'n incident in Nederland nog niet eerder... gezien, maar wel in het buitenland.
  • Jeroen de Jager in Alphen a/d Rijn (14.45 uur) Even na twaalf uur heeft er een schietpartij plaatsgevonden in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Er zijn vier doden... gevallen, onder wie de dader. Ook zijn er gewonden. Verder is er nog veel onduidelijk.

Video en Audio

Meer video en audio