NOS NieuwsAangepast

Marinefregat terug van piratenjacht

Het marinefregat Hr.Ms. De Ruyter is teruggekeerd van de anti-piraterijmissie in de wateren bij Somalië. De bemanningsleden werden in Den Helder feestelijk onthaald door familieleden en minister Hillen van Defensie.

Het fregat werd eind november ingezet voor een internationale operatie in NAVO-verband om piraterij voor de kust van Oost-Afrika tegen te gaan. In de afgelopen maanden hield het ruim twintig verdachte schepen aan, sloeg het meerdere piratenaanvallen af en begeleidde het diverse transporten.

Erkentelijk

Ook werd de De Ruyter ingezet om gekaapte schepen te bevrijden. Eind januari kreeg de bemanning de opdracht om het gegijzelde schip New York Star te hulp te schieten. Toen het fregat het schip van de Duitse rederij naderde, sprongen de piraten overboord en kon de bemanning worden bevrijd.

In Den Helder waren ook mensen van de Duitse rederij van de New York Star aanwezig. Ze gaven de bemanning cadeautjes en zeiden dat ze erg erkentelijk waren voor de Nederlandse hulp.

Bezuinigingen

Volgens NOS-verslaggever Roel Pauw werd de feeststemming overschaduwd door het nieuws dat Defensie flink moet bezuinigen en dat er 6000 gedwongen ontslagen zullen vallen. "De bezuinigingen zijn het gesprek van de dag. Ze vinden het allemaal veel te veel", aldus Pauw.

De Hr.Ms. De Ruyter zou eigenlijk een maand geleden al terugkeren in Nederland, maar de missie werd voor onbepaalde tijd verlengd omdat het aflossingsschip Hr.Ms. Tromp werd ingezet voor de kust van Libië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl